Även bortsett från att begreppet "komma ut" de senaste åren fått en extra betydelse är svaret inte desto mindre alltid: - Såvitt julafton inte infaller på en lördag eller söndag är vår plan och avsikt att i vanlig och planerad ordning drabba läsekretsen.

Så även denna tisdag som alltså som genom en lycklig tillfällighet råkar vara julafton.

Vi vet inte om det finns några vetenskapliga undersökningar om tidningsläsning på just julafton, men om sådana finns gissar vi att dessa granskningar skulle visa att tidningsläsandet uppvisar en nedåtgående trend.

Annons

Folk verkar på något sätt ha annat för sig denna dag - trots att de förberedelser som går under det märkliga namnet julstök, nu ska vara över och ersatts av lugn och frid. Visa oss en tidningsläsare under Kalle Anka-timmen och vi ska visa er en person som vågar gå mot strömmen.

Tomtefar och -mor har säckat ihop till följd av all stress och orkar inte med den fysiska ansträngning det innebär att bläddra sig igenom en dagstidning? Eller handlar det om något annat?

Om att julen är den tid då vi sluter leden och drar oss tillbaka till våra inre kretsar. Till familjens sköte för att stänga ute världens strid och larm. Slippa tänka på ekonomiska kriser, klimatförändringar och svältkatastrofer.

Inget ont i detta, det finns för de flesta gränser för hur mycket eländesinformation man kan ta in, och den här krönikan syftar inte till att skuldbelägga den som för några ynka timmar söker lite avkoppling tillsammans med nära och kära.

Bara i all välmening peka på det uppenbara; att livet går vidare, universum slutar inte att snurra bara för att granen redan börjat barra. Och just i denna utgåva av Smålänningen kan finnas viktig information till just dig; ett tillkännagivande eller bulletin som redan i morgon kan ha förlorat i värde.

Här skulle jag kunna berätta den pinsamma historien hur mina blivande svärföräldrar missade sin dotters förlovningsannons för att de var mer upptagna med att värma doppspad och kyla lättöl än att läsa Smålänningen. Men vi avstår för att i stället önska läsekretsen en trevlig julafton med allt vad det innebär... och glöm alltså inte all blädda vidare.

Utan Smålänningen blir julafton inte sig riktigt lik.