Den 7 december i år stals det fiskeutrustning och sportskor för 3 000 kronor på Intersport vid Ljungbystopp.

För det mesta får butiker som drabbas av stölder inte tillbaks de stulna varorna. Men i det här fallet ville ödet annorlunda.

På stöldturné

När polisen i Linköping i Östergötland stoppade en bil för ett tag sedan visade det sig att den var full med stöldgods.

– Det var en man och en kvinna i 35-40-årsåldern som satt i bilen. Båda är från östra Europa, men de är skrivna på en adress i Skåne. De hade väl åkt längs E4 och stulit i butiker, det var stöldgods från flera butiker, säger Wåge Lundgrehn, stationsbefäl vid polisen.

I bilen fanns bland annat sportskor och fiskedrag för 3 000 kronor som hade stulits på Intersport i Ljungby. Prislapparna satt kvar på varorna.

Tjuvarna på film

Dessutom finns butikstjuvarna på film från övervakningskameran.

– Jag minns när de var här och stal, jag jobbade den dagen. I efterhand kunde vi se på filmen att de cirkulerade i butiken i en timme.

– Sedan köpte de ett par byxor och när de gick genom kassan fick de med sig fiskedrag och sportskor. Vi tror att de hade gömt det i en preparerad väska och jacka, berättar Anna Johansson, som jobbar på Intersport.

Varorna kan säljas igen

Det tillhör inte vanligheten att butiker får tillbaks stöldgods. För det mesta hinner tjuvarna sälja det innan polisen kan ingripa.

– Det är roligt att vi får tillbaks varorna, det har jag inte varit med om innan. Varorna är ju oanvända, men jag vet inte om vi kommer sälja dem igen i butiken. Och det är en lång process innan vi får tillbaks dem, det kan ta några månader, tror Anna Johansson.

Polisen tror inte att mannen och kvinnan, som nu är misstänkta för stöld, kan kopplas samman med andra butiksstölder i Ljungbytrakten.