Idag fick eleverna i år nio på Åbyskolan ta del av Irena Forslinds upplevelser under andra världskriget, där hon fick tillbringa sex år i arbetslägret Ravensbruck.

När Irena var 12 år kom nazisterna och tog hela hennes familj och slängde dem i fängelse. Bara timmar efter gripandet tre dagar före julen 1939 så var hela familjen skickad till olika ställen.

Fånge nummer 7 043

Annons

Irena Forslind från Polen var fånge nummer 7 043 i Ravensbrücks koncentrationsläger särskilt avsett för kvinnor. I lägret fanns tant Sofia som blev den som räddade livet på Irena. För orden som hon sa till Irena att inte ge upp gjorde att hon kämpade istället för att springa emot elstängslet med hopp att få dö ifrån allt.

Det är ett under att Irena överlevde men att hon gjorde det har hon tagit till vara på genom att besöka skolor runt om i Sverige och berätta om det som aldrig får hända igen.

Detta gör hon med kärlek och glädje trots sina 90 år fyllda.

Irena förmedlade det viktigt budskapet till eleverna om att bjuda in till gemenskap och att vara rädda om varandra.

Forslind gjorde på Åbyskolan som hon alltid gör, hon ger eleverna möjlighet att skriva ett personligt brev kring sina egna tankar och funderingar utifrån föreläsningen de nyss lyssnat på. Och innan hon beger sig av igen till nästa plats att sprida både kunskap och kärlek på, så kramar hon om alla de elevers om nyss har mött henne.