Issjöa baptistförsamling gick samman med Filadelfiaförsamlingen i Strömsnäsbruk 2003 och blev Lagadalskyrkan. Det var då det gamla missionshuset tillföll Lagadalskyrkan i Strömsnäsbruk.

– Kapellet är Smålands första och äldsta frikyrkolokal, säger Peringe Pihlström, som är pastor i Lagadalskyrkan och som har forskat mycket i dess historia.

De var pionjärer

1857 bildades Issjöa baptistförsamling av ett gäng ungdomar. De var pionjärer innan en explosion av frikyrkor kom när religionsfriheten successivt växte fram.

– Det fanns inga frikyrkor då. De som startade den i Issjöa fick utstå förföljelse, berättar Peringe Pihlström.

Fem kvinnor, som hade låtit sig döpas som vuxna av en person som inte var prästvigd i svenska kyrkan, hamnade i fängelse. Männen frikändes.

– De avvek från den svenska kyrkan genom att tycka att man ska kunna bli medlem genom eget beslut.

Annons

Man visste inte då om förföljelsen skulle fortsätta. Därför gjorde man en egen begravningsplats och inredde ett mindre rum som skolsal.

Inom församlingen var kvinnorna högst delaktiga. Här kunde de rösta - långt innan de röstade i samhället.

– Församlingen var en förening som leddes av kvinnorna. De var väldigt framåt och framträdande, berättar Peringe Pihlström.

Bidrag till tak

När byn Issjöa avbefolkades flyttade verksamheten och sedan 1920 har det stått nästan orört. Det gör att mycket är bevarat från den gamla tiden. Till och med altartavlan tros vara den ursprungliga.

Lagadalskyrkan har använt missionshuset till sommaraktiviteter och en del gudstjänster. De har också byggt upp en utställning där de berättar dess historia.

För ett tag skänkte en av medlemmarna pengar för att ordna elektricitet. Men då började taket ge med sig och läcka in.

Med hjälp av ett bidrag från Länsstyrelsen i Växjö har de nu kunnat byta ut eternitplattorna från 40-talet till enkupigt tegeltak.

Känner tacksamhet

Den 1 oktober stod det färdigt och nästa steg kan vara en kulturminnesförklaring. Det är något Peringe Pihlström hoppas på, för att fler ska få upp ögonen för missionshuset.

– Det är en historisk byggnad i ett historiskt skedde. Jag känner stor tacksamhet till de modiga människor som trots förföljelser inte gav sig. De la grunden till det som senare blev folkrörelse och demokrati. Det är en historia som inte får tappas bort, säger han.