Av andra kallas han en modern Bengt af Klintberg och tidigare i år nekade Facebook en intervju med honom för att han är för påläst. Dessutom har han, trots att han bara är 27 år, redan vunnit stora journalistpriset för avslöjande av falska artiklar på Facebook.

I veckan var Jack Werner på Sunnebogymnasiet och föreläste. Det är kanske inte alla som vet vem han är men bland gymnasieeleverna fanns flera fans och många som lyssnar på hans podcast Creepypodden.

Vad är grejen?

En fråga som överöst Jack Werner senaste tiden är var som egentligen är grejen med clownerna.

I skolans aula hade i princip alla hört talas om mördarclownerna. Men på frågan om hur många som faktiskt sett en clown är det bara fyra som svarar ja.

– Det är precis detta som är grejen. Alla har hört om dem, men det är inte många som har sett dem. Clownerna är en vandringssägen som just nu blivit en masshysteri, säger han.

Annons

Jack Werner menar att det ofta ligger riktiga händelser till grund men att majoriteten av det vi hör är ryktesspridning, precis som vandringssägner varit i flera hundra år.

Clownfrågan felställd

Ur Jack Werners perspektiv kan dessa moderna vandringssägner ge intressanta svar på saker som sker i vårt samhälle. Vilket han tycker är den fråga som är intressant på riktigt.

– Istället för att fråga vad clownerna gör borde man fråga vad det betyder att vi pratar om dem just nu, säger Jack Werner.

Hans teori är att den oroliga omvärlden vi ser omkring oss gör att vi har ett behov av att få försvara oss.

– Om clownerna är det helt okej att säga att "nästa gång de kommer hit ska jag allt slå ihjäl dem". Sen får man inte glömma att vi har varit rädda för clowner i över hundra år säger Jack Werner.

Journalistik i grundskolan

Efter att i flera år studerat de myter och sägner som sprids på nätet säger Jack Werner att det inte går att bortse från att de genererar problem.

– Till exempel när nätmobbar börjar agera åklagare, domare och bödel, till exempel som de beskrivs i Jon Ronsons bok So youve been publicly shamed, eller när vandringssägner används för att egga på hat mot utsatta grupper, som i fallen med de många påståenden som spreds om tiggare sommaren 2014, berättar han.

Lösningen som han själv ser det är utbildning.

– Jag argumenterar ju för att en utbildning i journalistik och publicistik bör införas i grundskolan, eftersom barn och ungdomar idag redan publicerar sig fast utan att veta vilka risker ansvarslösa publiceringar medför, berättar han.