Inredningsbutiken M & M Living Home på Storgatan i Ljungby säljer presenter, möbler, lampor och tyger och har funnits i elva år.

De flesta av de åren har den gått med plus, enligt Monica Eriksson som driver butiken på egen hand sedan två år.

För henne är det en livsstil att ha en butik. Hon ordnar med inspirationskvällar flera gånger om året, ibland sjunger hon och spelar gitarr vid de tillfällena.

Funderingar om livet

Och hon använder sig ofta av sociala medier för att marknadsföra butiken.

Men när hon lägger ut bilder på Instagram och Facebook handlar det inte bara om nya varor.

– Jag skriver mycket funderingar om livet, eftertanke och tacksamhet och att livet är för kort för att inte umgås, men också om varor i butiken förstås, berättar hon.

Monica Eriksson verkar ha hittat ett koncept för hur hon vill driva sin butik. Framförallt i synen på kunderna.

Annons

– Jag vill att kunderna ska längta hit och känna sig som hemma i min butik. Att älska kunderna, det är hemligheten, och att se kunderna, förklarar Monica och fortsätter:

– Ska man bara sälja varor kan man lika gärna ha e-handel istället, då ska man nog inte ha en affär.

Mota Olle i grind

Det här sättet att driva butik fungerar för Monica, men hon menar inte att andra ska göra exakt som hon har gjort.

– Alla kan inte göra på mitt sätt, man ska hitta sin egen väg när man har butik, påpekar Monica.

Däremot anser hon att butikerna och Ljungby Centrumförening får se upp så att det inte blir fler tomma butikslokaler i city.

– Jag har många kunder från Värnamo och de säger till mig att många butiker i Värnamo har slagit igen, butiker som de trodde skulle finnas kvar.

– Vi här i Ljungby måste ta varning av det som hänt i Värnamo och mota Olle i grind. Många butiksägare kanske kunde lyfta fram sin butik mer och göra mer av det de redan har.

– Om det ska komma nya butiker till Ljungby city så ska de ju passa in också och komplettera det som redan finns här. Jag skulle gärna se en skoaffär till eller en bokhandel och att kaféerna hade öppet längre på kvällarna, säger Monica.