Tips: Se livesändningen av programmet Sommarkväll i Gränna hamn söndag den 31 juli 17.30. Du kan alltid se repris och klipp efteråt.

Det var till Lerum som resan gick som 16-åring. Gabriel Kelley studerade på estetiska programmet där som utbytesstudent. Det visade sig vara en resa som formade honom väldigt mycket.

— Den perioden som ung kan vara en väldigt inflytelserik period. Att leva själv i ett främmande land lärde mig att öppna upp och dela med mig med människor. Kulturellt lät det mig också bestämma vilka delar av mitt hemland som jag kände en koppling till och litade på och vilka delar av Sverige som jag kände mig mer hemma med.

Annons

Efter sin tid i Lerum flyttade han hem till Athens i Georgia där han började finputsa på sin musik och sedan ge sig ut på allvar i musikbranschen. I Sverige var han dock inte ett större namn. En medverkan i "Jills Veranda" på SVT gjorde dock att det ändrades något.

— Det är definitivt mycket fler svenskar som vet om att jag existerar nu och jag kommer alltid att vara tacksam för det även om jag tycker att mitt skapande och liv har många fler dimensioner än det som visades i programmet. Jag har uppträtt och spelat in som artist i USA ett bra tag och även om det kunde ses som att programmet upptäckte mig så finns det många fler nivåer och aspekter av vem jag är.

Att ha växt upp i Athens, Georgia, där det fanns en livlig musikscen med band som R.E.M, B52's och alla i Elephant 6-kollektivet... hade det någon påverkan på din musik?

— Absolut. Jag började uppträda i Athens som 14-åring. Det var ett så bra ställe att få rutin på. Vi hade minst 15 olika spelställen i Athens och jag brukade spela på dem alla så mycket som bara möjligt. Även om det var nere i södern så var det ändå en väldigt progressiv stad som fokuserade på kultur. Jag kunde inte ha drömt om ett bättre ställe för att lära mig att följa mitt hjärta och mina drömmar.

Vad är det som är tjusningen med folkmusik enligt dig?

— Ärlighet. Det är allt. Att kunna kommunicera helheten av mänskligheten med ett par enkla ord och melodier berör oss alla på ett väldigt verkligt sätt. Det destillerar bara de mest relevanta och meningsfulla sidorna av livet ner till en röst, en akustisk gitarr och en berättelse som vi alla har levt någon dag, säger Gabriel och fortsätter:

— När du går ner för gatan och ler åt någon brukar det framkalla ett leende tillbaka. Jag tror att folkmusik gör samma sak. Om jag berör publiken med en speciell känsla så har vi en tendens att gå till den känslan tillsammans och känna våra minnen på ett väldigt speciellt sätt. Det är vad jag lever för, det magiska ögonblicket.