– Det är ett återkommande problem, säger Robert Loeffel, presstalesperson polisregion syd.

Det är just nu månadslånga köer för passansökan i Kronobergs län.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är just nu månadslånga köer för passansökan i Kronobergs län. I länets passcentraler Ljungby, Älmhult och Växjö finns det ingen ledig tid förrän om över en månad, i början av juni.

– Det är ett återkommande problem. Semestern närmar sig och folk börjar då tänka på att förnya sitt pass, vilket resulterar i väldigt långa köer på tidsbokningen, säger Robert Loeffel.

Ett annat alternativ är att skaffa ett provisoriskt pass på någon av de större flygplatserna i landet, till exempel i Göteborg, då får du oftast ditt provisoriska pass inom en halvtimme, men även där kan köerna vara långa. Det provisoriska passet gäller bara för en resa och är inte giltigt som till exempel legitimation. Som resenär måste du också i förväg ta reda på om landet du ska resa till godtar svenska provisoriska pass. Provisoriska pass är även dyrare. Läs mer om provisoriska pass på Polisens hemsida.

– Men även där är det väldigt långa köer. Det bästa är att ha god framförhållning och boka förnyelse av sitt pass redan nu även om man ska resa senare.

Kronobergs län är inte ensamma om att ha långa köer för att förnya passet. I hela Sverige är det just nu hårt tryck och köer på passcentralerna. I bland annat Jönköping och Västra Götalands län är det över en månads kö för att boka tid på de flesta ställen.

Annons