Om man känner sig osäker eller är ovan, kan det vara dumt att gå ut helt planlöst. Det menar Jenny Blom från Norrahammar, export service koordinator till yrket, tvåbarnsmamma och naturälskare på fritiden.

— Det kan va bra ha ett syfte med att gå ut i naturen, inte bara gå ut och glo utan samla saker och pyssla med, ta med hem och skapa något tillsammans. Det blir den familjelyckan och harmonin, säger Jenny Blom.

En annan fördel med naturmaterial - är priset, menar hon.

Och vad vi kan lära barnen på vägen.

— Det är miljövänligt och gratis. Du slipper köpa allt i skitdyra butiker. Men kan så klart komplettera med roliga detaljer där. Jag tänker lite på det där med att lära barnen att ta vara på det som finns. Inte hela tiden köpa nytt. Återbruka naturen liksom.

Glittrig hatt

Annons

Ikväll har familjen plockat löv och kottar för att göra stämningsfulla lyktor och klassikern kottedjur. Det enda som behövs är lacklim och en glasburk, till lyktan. Och tandpetare/tändstickor/färgade stickor till kottarnas ben. Ögon till djuren kan göras av vad som helst, om man inte har tillgång till hobbyaffärens plastvariant.

Sedan begränsar bara fantasin utseendet.

Majlis, fem år, sätter en glittrig stjärna som hatt på några, små spetsiga löv på toppen av andra. Lillebror Nils har smitit iväg för att kolla på film en stund.

Är de alltid med på noterna, när ni ska gå ut?

— Nej, barnen hatar att gå ut. Men väl ute är det fantastiskt.

Vad är det du själv gillar med naturen?

— Luften. Och att det är en jättestor lekplats. Du kan göra vad som helst i naturen. Inspireras, fixa och dona.

Internet är en annan bra källa till inspiration, menar Jenny Blom.

— Jag använder Pinterest. Och har många projekt i huvudet. Jag är mer så att jag tänker mycket, mer än jag genomför egentligen, säger Jenny och skrattar.

Vad är ditt enklaste tips, för den som inte pysslar själv?

— Bind en krans till jul. Eller ta in en gren bara, och ha som inredning. Superenklaste är annars att plocka kottar och lägga i en glasskål. Har du en ljusslinga att lägga i dessutom blir det extra mys!

Och för att komma ut i naturen?

- Kolla på fiskar i åar till exempel, leta reda på kommunens alla gömda grillplatser, lek en lek. Man kan ju samla sju sorters löv, på tid. Och sen lära sig namnet på dem. Sedan har jag ett väldigt bra recept på egen såpa, som man kan leka med ute också. Billigt och bra.

Recept på egna såpbubblor

6 delar vatten

3 delar diskmedel

1 del sirap

Blanda ihop och låt stå ett dygn.