I början av november påbörjade sjuksköterskan Johanna Davidsson sitt livs äventyr. Hon tog sig från Tromsö i Norge, där hon bor med sin pojkvän Kristoffer Knutson från Ljungby, till Chile. Där vinkade han av henne.

– Jag var lite orolig. Men när jag såg hennes glädje kände jag mig lugn, berättar Kristoffer.

Därefter flög hon vidare till Antarktis, där hon hoppade på ett mindre flygplan till Herkules Inlet.

Den 15 november gav hon sig iväg. Hon var laddad och så redo man kan bli att ensam ta sig 115 mil på skidor till geografiska sydpolen och tillbaka, den sydligaste punkten på jorden. Bakom sig hade hon en pulka med packning som vägde cirka 110 kilo.

Kan slå rekord

I genomsnitt har hon åkt tio timmar per dag och nu har hon kommit en bra bit på vägen. Det har gått så pass bra att hon kanske inte bara blir den första svenskan som på egen hand tar sig till Sydpolen. Hon kanske också slår världsrekord på julafton. Det kvinnliga rekordet ligger 39 dagar och 11 timmar.

Annons

– Det är inte så stor marginal, så det är jättespännande. Hon behöver vara framme före två, natten mellan julafton och juldagen, berättar han.

Hennes prestation går att jämföra med förste svensken, Ola Skinnarmo, som 1998 tog sig dit på 45 dygn.

– Det visar att hon håller ett bra tempo. Ingen svensk har någonsin åkt så fort, säger han.

Ta sig tillbaka

Kristoffer Knutson har haft kontakt med henne nästan varje dag genom att skicka meddelanden via satellitöverföring. Visst har hon tappat en del i vikt och fått mindre köldskador på låren, men i övrigt har allt gått över förväntan.

– Hon är så sjukt positiv trots att det är tufft och jobbigt, men hon älskar det och lever sin dröm, säger han.

Nu i sluttampen är hon väldigt fokuserad. Pulkan är tung att dra och på den höjd hon befinner sig just nu är luften tunn och snön är som sandpapper. När hon väl kommer fram, väntar nya skidor, pulka och skidsegel – för då ska hon ta sig tillbaka samma väg.

– De flesta som har satsat på rekord har blivit hämtade på Sydpolen. Men hon ska ta sig lika långt tillbaka, fast ta hjälp av vinden, berättar Kristoffer Knutson.

Totalt handlar det om en sträcka på 230 mil.