Smålänningen

Annons

Jubilaren tittar mot skyn

Jubilaren tittar mot skyn

Den 30:e Berättarfestivalen står för dörren. 13-16 juni kommer berättare från hela världen till Ljungby - och det blir också avstickare till Värnamo. Tillsammans med parallellfestivalen Musik i Sagobygd dras intresset mot Ljungby.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Sagobygdens egen musikfestival

Berättande i form av sång och musik är ett viktigt inslag i dubbelfestivalerna i Ljungby; Berättarfestivalen och Musik i Sagobygd. Det blir världsmusik av olika slag, men också kända svenska sångare som Sofia Karlsson och Evert Ljusberg.

Vem får Mickelpriset i år?

Precis lika gammal som Berättarfestivalen är Mickelpriset. I år delas det ut under invigningskvällen.

Här är alla berättarna i festivalen

Den 13-16 juni avgörs den 30:e Berättarfestivalen i Ljungby. Här presenteras alla medverkande.

Leticia vann sagotävlingen

Leticia Boboc från årskurs 5 på Kungshögsskolan i Ljungby vann årets sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.
Den här berättelsen utspelar sig år 1942. Det andra världskriget hade börjat och England var attackerat.

Ellen tvåa i sagotävlingen

Ellen Hjert från Astradskolan i Ljungby fick andra pris i 2019 års sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.

Colin trea i sagotävlingen

Colin Johansson från Lidhultsskolan fick tredje pris i 2019 års sagotävling, som anordnades av Sagomuseet och Ljungby kommun för kommunens femteklassare.

Festivalen börjar ta form

I mitten av juni hålls årets Berättarfestival med Musik i sagobygd i Ljungby. Innehåll och teman börjar redan klarna och vissa artister har redan presenterats.

Det muntliga berättandet prioriteras

I fullständig enighet antogs den nya kulturplanen för Kronobergsregionen vid Regionfullmäktiges senaste sammanträde. Att länet skall vara en internationell arena för muntligt berättigande är en av de fem prioriterade utvecklingsområdena som finns i planen. Sagobygden med Sagomuseet och Berättarfestivalen i Ljungby är en betydande del av berättartraditionen.

Succé för Berättarfestivalen

Flera föreställningar av årets Berättarfestival blev en succé och många var helt slutsålda. Fler än 4000 biljetter såldes.

Starkt om att ha en bror med Downs syndrom

Anton Lind var sex år när han blev storebror till Love, en liten kille som visade sig ha Downs syndrom. På Berättarfestivalen delade han med sig av den berg- och dalbana som de båda gått igenom, inför en märkbart taget publik.

Älg på camping

Det blev uppståndelse på Sjötorpets Camping när en älg klev in på campingområdet. Förtjusningen var särskilt stor bland de tyska gästerna.

Tove Ditlevsen - Alltid i skuggan från barndomens gata

Det finns böcker som förändrar vårt sätt att tänka eller som berör oss på ett djupare plan. I kulturredaktionens serie "Min klassiker" berättar åtta skribenter om författarskap som har varit betydelsefulla i deras liv. Yvonne Teiffel skriver om Tove Ditlevsen, den danska författaren som formades på sin barndoms gata.

Experterna: Därför kan nya trenden med elsparkcyklar bli dyrt för dig i trafiken

Ett smidigt transportmedel i trafiken – eller en livsfara?
I takt med att hoverboards, elsparkcyklar och segways blir allt mer populära ökar också risken för olyckor.
– Problemet är att folk inte har koll på reglerna, eller väljer att inte följa dem och det är ett problem för säkerheten, säger Mikael Andersson. på Transportstyrelsen

Små och stora hästar bedömdes

På sommarpremieringen på tisdagen i Hamneda bedömdes hästar av alla storlekar, från minsta shetlandsponny till största ardenner. Ardennerhästarna var i majoritet med 18 djur. Sedan följde ponnyrasen med 13 hästar.

Olycka på E4 – vägen öppnades helt efter en timme

En olycka inträffade på E4 i norrgående riktning i höjd med Lagan vid fyratiden på tisdagen.
Det var en bil som försökte att göra en förbjuden omkörning på en enfilig sträcka.

Misskötsel av katter

Länsstyrelsen utförde en djurskyddskontroll på en fastighet i Ljungby kommun, efter en anmälan om misskötsel av katter. De fann att katterna var i behov av vård och att en av katterna var i så dåligt skick att länsstyrelsen valde att omhänderta den.

Veg Tech överklagar föreläggande

Företaget Veg Tech fick i slutet av juni ett föreläggande från miljö- och byggnämnden i Ljungby.
Nämnden krävde att företaget i fem avseende skulle vidta en rad försiktighetsåtgärder i verksamheten efter protester från närboende.
Nu överklagar företaget beslutet i fyra av fem punkter.

Elitloppstvåan död på träning: "Förkrossade"

De franska travhästarna Aubrion du Gers och Cyrano du Pont har dött efter en olycka på träning i Solesmes i norra Frankrike, enligt Paris-Turf.
Artikel 2 av 19
Sagobygdens egen musikfestival
Tillbaka till startsidan