Inter Ikea Systems är den del av koncernen som utvecklar varumärket och konceptet för Ikea.

Nu erbjuder Inter Ikea Systems 700 personer att sluta. De som erbjuds avgångsvederlag arbetar i Älmhult, Malmö och Helsingborg samt i Delft i Nederländerna.

I Älmhult är det 60 personer som har erbjudits att sluta.

– De som antar erbjudandet kommer att erbjudas mellan 12-24 månadslöner beroende på hur länge man varit anställd och även hjälp till omställning via Trygghetsrådet, säger Kaisa Lyckdal, kommunikatör på Inter Ikea Systems.

De anställda som har fått erbjudandet har fram till den 20 juli på sig att lämna besked till företaget.

– Vi behöver omorganisera och går in i en tid av förändringar. Vi har gjort det här erbjudandet eftersom alla anställda kanske inte har tålamod och energi att vänta till den nya organisationen är på plats, säger Kaisa Lyckdal,

Anne-Lie Dahl, representant för Unionklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea säger till HD-Sydsvenskan att de i nuläget inte vet hur många anställda som kommer att tacka ja till erbjudandet. Däremot finns det en förståelse för företagets behov av förändring.

– Ikea måste utvecklas och förändras i en omvärld där digitaliseringen har skapat nya köpbeteenden bland kunder. Men det är klart att det blir en resa innan alla åter kan känna energi och glädje, säger Anne-Lie Dahl.

Annons

Relaterat: Ikea ska spara miljarder
Relaterat: Ikea varslar 150 anställda
Relaterat: Ikea varslar 150 anställda