Regeringen ska ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda åtgärder och lag om åldersgräns för köp av energidryck, enligt källor till Ekot. Beslutet väntas fattas på måndag.

Författaren André Persson har skrivit boken No Bull – där han kritiserar industrin kring energidrycker och vill att de förbjuds helt och hållet i skolorna.

Men det finns ingen forskning som visar att just energidrycker skulle vara farligare än exempelvis kaffe. Hos föräldrar finns ändå en oro för att barn blir hyperaktiva och att förmågan till inlärning i skolan påverkas.

Annons

Åtskilliga undersökningar av ingredienserna har dock gjorts och inga har visat att de är farliga vid normal användning. Det uppger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket till Ekot.

Däremot finns flera fall där överkonsumtion uppmärksammats. Det handlar då om unga personer som fått uppsöka sjukvården efter exempelvis kraftig hjärtklappning, illamående och yrsel.

Det finns idag ingen laglig gräns för försäljning av energidrycker, men rekommendationen är från 15 års ålder. Många butiker har dock på eget initiativ satt en åldergräns på 18 år för att köpa energidryck.

Tandläkare som Philip Cullin i Karlskrona har även märkt att många som vill hålla sig i form drabbas av tandproblem på grund av energidrycker. Inte bara på grund av socker – tandläkare säger också att energidrycker ofta innehåller citronsyra vilket ger en frätande effekt på tänderna och dricker man ofta energidrycker så försvinner tandsubstans.

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag har fattat ett gemensamt beslut om att rekommendera 15 års gräns vid försäljning av energidrycker. ”Skolor har signalerat till dagligvaruhandeln att försäljningen av energidrycker i vissa fall kan utgöra ett problem då barn och ungdomar får problem med koncentrationen under lektionstid efter intag av energidrycker med högt koffeininnehåll,” skriver Svensk dagligvaruhandel i beslutet.

Energidryck är kolsyrad dryck med högt koffeininnehåll (mer än 15 mg/100 ml) och eventuellt tillsatser av uppiggande preparat som ginseng, guarana, taurin, glukoronalakton och/eller B-vitaminer.