Leif Olausson var en av Älmhults kända profiler och målade också gärna motiv från samhället, bland annat från järnvägsområdet.

– Jag har bott här i hela mitt liv och är präglad av den här byn, sa Leif inför en utställning på kulturhuset Blohmé för ett par år sedan.

Som yngre hade Leif inga planer på att bli konstnär. Han började som gravstensgravör, ett yrke han hade i 18 år. Över 30 år gammal började han på Grafikskolan Forum i Malmö och efter de fem åren blev det konst på heltid för Leif Olausson.

Demokratisk konst

Han målade både oljemålningar, grafik och akvarell, men slog gärna ett slag för just grafiken.

Annons

" En del tycker att grafik är trist; bara svart och vitt. Jag tycker det är fantastisk, så tidlös. Dessutom är det demokratisk konst. Högklassig till en billig penning", resonerade Leif i en annan artikel inför en utställning i Jönköping.

I samma artikel resonerar han om skönheten i områden som ingen riktigt vill kännas till och hur han lockas av sådana motiv. Av hamnar, soptippar och järnvägsområden.

Existentiell längtan

Leif Olaussons son Kent Wisti är präst och konstnär och säger i en kommentar att hans pappa gjorde en fantastisk resa från ganska enkla förhållanden, där ingenting talade för att han skulle bli bildkonstnär.

– Konsten fanns i honom och jag tror inte själv att han hade ord för det han gestaltade annat genom bilder. I dem uttryckte han ju någon allmänmänsklig existentiell längtan och ängslan. Jag och min bror Mats är väldigt stolta över honom. Flera gånger under de senaste åren talade han om vilket fantastiskt rikt liv konsten hade gett honom, säger han i en kommentar.

Leif Olausson har åtskilliga utställningar bakom sig och har bland annat ställt ut i Stockholm, Göteborg, Malmö och runt om i framför allt södra Sverige.

Leif Olausson blev 73 år gammal. Begravningen hålls i Älmhults kyrka den 17 augusti.