Lindahl inledde sitt anförande i fullmäktige med att berätta att han ville fundera över vilken förmåga som krävs för att styra en kommun som Älmhult.

– Vilka förmågor krävs för att styra, organisera, prioritera och ta beslut? Har man inte de förmågorna höjer man skatten, sa Lindahl.

Frågan om S, V och MP ska sitta kvar vid makten har ställts flera gånger den senaste tiden, och efter dagens förlust är den åter aktuell.

Ingen överenskommelse

Detta är tredje gången som de rödgröna förlorar budgetstriden, men 2018 års budget skiljer sig från de tidigare två, eftersom det denna gång fanns en tydlig ideologisk skillnad. Tiden för de breda överenskommelserna som Eva Ballovarres (S) företrädare Ingemar Almkvist (S) talade så varmt för verkar vara över.

Annons

Nu kommer de rödgröna att få driva en politik som bygger på en borgerlig budget med effektiviseringar och utan skattehöjning.

– De behöver verkligen fundera på om de ska sitta kvar. Alternativet att sitta kvar och obstruera finns inte, utan de måste fullfölja den budget som kommunens högsta beslutande organ har beslutat om och det vilar ett tungt ansvar på nämndernas ordförande att driva det arbetet, säger oppositionsråd Elizabeth Peltola (C).

Klamrar sig fast

Hon undrar vilket pris de rödgröna är beredda att betala för makten,

– De klamrar sig fast och struntar i med vilken politik och med vilka pengar som gäller.

Kommunalrådet Eva Ballovarre (S) säger till Smålänningen på torsdagen att de rödgröna än så länge är överens om att inte avgå.

– Det kan bli så här när man styr i minoritet, det ingår i spelets regler. Vi kommer att ta vårt ansvar och börja arbetet med internbudgetarna till hösten.

Hur ser du på åsikten om att ni borde avgå?

– Det har C, M och KD hävdat sedan vi började styra. Jag ser ingen anledning att avgå, men det är fritt för dem att söka stöd hos andra partier, säger Ballovarre.