Många flyktingar söker sig till Europa och Sverige och Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande kommer att ligga på mellan 8 000 och 9 500 per vecka den närmaste tiden.

Situationen har gjort att Migrationsverket har haft svårt att skaka fram boende för alla asylsökande. Därför fick Sveriges kommuner i uppdrag att hitta lämpliga lokaler för tillfälliga akutboende.

80 platser

Ljungby kommun kom fram till att Kånna skola var ett bra alternativ och kan därmed erbjuda 80 evakueringsplatser. Lokalerna ägs av kommunen, vilket var en förutsättning, och det finns både kök, stora ytor, flera toaletter och duschar.

– Det var lokalen som styrde och inte orten, berättar Malin Söderberg, som kommer agera samordnare för det akuta flyktingboendet i Kånna.

Malin Söderberg, som i vanliga fall jobbar som leansamordnare, har sedan i måndags jobbat med förberedelser.

– Jag agerade samordnare under stormen Gudrun. Det är lite av samma situation, alla måste hjälpas åt, säger hon.

I ett led i arbetet bjöd hon in frivilligorganisationer i Ljungby som kan tänka sig hjälpa till ideellt. Svenska kyrkan, Röda korset, PRO, SPF, Lions, LKS (Ljungby kristna samarbetsråd), Slussen, Erikshjälpen, afghanska föreningen och ABF nappade.

– Om det finns fler föreningar som vill hjälpa till får gärna höra av sig till mig, säger hon.

Annons

Syftet är att samordna de ideella krafterna, så att man inte arbetar med samma sak på flera olika håll.

– Det handlar inte om vad varje enskild organisation gör, utan att se vad vi kan göra tillsammans.

Imorgon i Kånna

Ikväll är det boende i Kånnas tur att bli inbjudna till församlingshemmet.

– Allmänheten ska få veta det lilla vi vet och kunna ställa frågor.

Malin Söderberg har fått ett stort gensvar hittills.

– Alla är oerhört positiva och vill hjälpa till. Det är roligt att det finns ett stort engagemang.

Eftersom kommunen måste kunna ta emot de asylsökande med kort varsel måste ändå vissa förberedelser göras. I onsdags kom ett lass med sängar till Kånna skola. Men de kommer inte bli uppackade förrän kommunen vet att platserna ska användas.

Boendet är inte tänkt som ett långvarigt boende, utan de asylsökande stannar mellan en till tre dagar.

Inte packat upp

Kommunen ska stå för logi, mat och personal. Tanken är att Brunnsgården ska ordna maten. Kostnaderna kommer Ljungby kommun kunna ansöka om till Migrationsverket i efterhand.

– Men kostnaderna för sängar kan vi inte ansöka om. Därför har vi inte packat upp grejerna förrän vi vet att de ska användas. Annars skickar vi tillbaka dem.

Ett par anställda inom Ljungby kommun är redo att rycka in om det blir verklighet.

Förutom alla ideella krafter har också biblioteket sagt att de kan tänka sig ställa upp med barnböcker och Bredemads återvinningscentral kan ställa upp med tv-apparater.

– Jag är helt övertygad om att kommer det flyktingar hit, kommer vi kunna ta emot dem på ett bra sätt. Alla är redo att dra sitt strå till stacken, avslutar Malin Söderberg.