För Ljungby kommuns del är VA- och renhållningschef Pia Davidsson inte särskilt bekymrad över ännu en torr sommar. Detta trots att kommunen tar sitt vatten från grundvattentäkter.

– Där kommunen har sina brunnar finns det så gott om vatten att det räcker. I de mindre orterna infördes bevattningsförbud förra sommaren, men i Ljungby stad behövdes det inte, säger hon.

Eget ansvar

Många med egen brunn drabbades hårt av torkan förra sommaren, och Pia Davidsson råder fastighetsägare att redan nu se över sin vattentillgång.

Annons

– Förra sommaren var första gången på mina 14 år som VA-chef som det ringde människor och bad om att få kommunalt vatten. Ring en brunnsborrare och undersök om det går att få fram mer vatten, eller det behövs borras ny brunn, säger hon.

– Förra året körde vi ut vatten till privatpersoner med tankbil, och den gick sex till åtta gånger om dagen i sex veckors tid. Men vi garanterar inte utkörning, det görs i mån av tid och det skapas en väntelista. Det är fastighetsägarnas eget ansvar att se till att de har vatten.

Vattenkiosk

Med tanke på hur lite nederbörd som fallit, och på att växligheten snart kommer att börja suga upp vatten, kan vattentillgången snart bli ett problem igen.

På Ljungby kommun har beredskapen dock höjts sedan förra sommaren.

– Vi öppnar en kommunal vattenkiosk, och det är ett resultat av förra årets torka, berättar Davidsson.

– Där kan privatpersoner köpa dricksvatten enligt gällande taxa, tio öre litern.

Vattenkiosken kommer att finnas på Kungsgatan 45, vid kommunens förråd.