Däremot kan kommunen uttala sig generellt om reglerna. Elever som väljer undervisning i annan skola än den kommunen anvisat, har rätt till kostnadsfri skolskjuts om det inte får "ekonomiska eller organisatoriska svårigheter" för kommunen.

"En krona och uppåt"

Vad innebär ekonomiska eller organisatoriska svårigheter i praktiken?

– Det ekonomiska kan röra sig om en krona och uppåt, svarar Else-Marie Vigren.

Mamman menar dock att det knappast skulle röra sig om en extra kostnad för kommunen, om flickan fick åka gratis med chauffören som ändå åker förbi huset.

Dessutom skulle det enligt henne tvärtom bli ännu dyrare än i nuläget om hon byter skola och får skjuts till den andra skolan, som kommunen placerat henne i?

– Jag kan inte kommentera något i detta fall, utan bara säga att vi följer skollagen och rättspraxis. Det görs en individuell bedömning i varje ärende.

Avvaktar Förvaltningsrättens beslut

Ljungby kommun avvaktar nu Förvaltningsrättens beslut, eftersom mamman överklagat beslutet om nekad skolskjuts

– Vid ett avslag där, kan vårdnadshavarna vända sig till Kammarrätten. Då beslutar de först om prövning, det vill säga om de tar upp överklagandet eller inte, säger Else-Marie Vigren.

Skolskjuts har för övrigt varit ett infekterat ämne i kommunpolitiken. Ljungby kommun har sagt nej till skolskjutsbidrag till Lingbygdens friskola, också där med hänvisning till skollagen, men också kommunallagen.

Annons