En bra bit ut på landet utanför Virestad bor Emil Johansson och Jesper Larsson i ett falurött hus med vit veranda. Här finns höns, katter och hästar, och en del av Emils ungdjur från mjölkgården som han driver en bit hemifrån.

Det var livet på landet, närheten till naturen och djuren som förde dem samman.

Två lantisar

Fast det är klart, hela kärlekshistorien började med en dejtingsida på internet och att käka pizza i Osby.

– Jag är inte så mycket för att ut och dansa, och det kanske hade varit lättare att hitta någon på det sättet om vi bodde i en storstad. Men nu är vi lantisar, berättar Jesper.

Genom sidan bestämde de träff på Nettos parkering i Osby, "jag var ju tvungen att se vem han var först" och därefter skulle Jesper bjuda på pizza.

– Men jag hade inga pengar på mitt kort så Emil fick betala, skrattar Jesper.

– Pizza är fortfarande en viktig del av våra liv.

Hela Jesper

Fakta: Samkönade vigslar

Sedan samkönade fick möjligheten att vigas i Svenska kyrkan har 47 vigslar genomförts inom ..

Fakta: Samkönade vigslar

Sedan samkönade fick möjligheten att vigas i Svenska kyrkan har 47 vigslar genomförts inom Växjö stift.

2010: 6

2011: 7

2012: 7

2013: 12

2014: 10

2015: 5

I de sju församlingarna inom Älmhults kommun har det inte vigts något samkönat par.

Det står präster inom svenska kyrkan fritt att neka att viga samkönade par, trots att kyrklig vigsel varit möjlig för samkönade par sedan 2009.

Det är nu sex år sedan. Jesper är liksom Emil uppväxt på landet med en pappa som var mjölkbonde och berättar vad det var han föll för hos bonden från Virestad.

– Emil är snäll och omtänksam och levde det liv på landet som jag ville ha. Det klickade och jag kände att det är lika bra att satsa.

Emil tycker att de båda kompletterar varandra väl.

– Jag föll för hela Jesper, han är också snäll och omtänksam och det var något som växte fram. Jag kände att han var en trevlig kille och att jag ville utforska vad det skulle leda till.

En särskild livsstil

Sedan två och ett halvt år är Emil mjölkbonde och har drygt 70 mjölkkor på en gård som han arrenderar utanför Virestad. Jesper lockades av Emils mamma att börja jobba som undersköterska i Grimslöv, och är nu också utbildad undersköterska efter att ha pluggat vid sidan av jobbet i tre terminer.

– Det är en särskilt livsstil att leva med en bonde, men jag tycker om ensamheten och de timmarna som jag har för mig själv innan Emil är klar i ladugården.

Annons

Ett skällsord

Parets bröllop blir ett något vis ett kvitto på hur samhället utvecklats, sedan Emil och Jesper växte upp. Att vara homosexuell och bo på landet har inte varit lätt.

– Jag hade det jättejobbigt under hela min uppväxt. Jag har alltid vetat vad jag var, och när de andra killarna i skolan skrek bögjävel som skällsord, så var jag ju det, berättar Emil.

Han kom ut under sin studietid på Ingelstads naturbruksgymnasium.

– Jag kom först ut som bi eftersom det kändes enklare, och för att se vilka vänner som lämnade en, men det var inga som gjorde det.

Accepterade

Men kampen slutade inte där, det fanns mycket att arbeta med inom sig själv.

– De första sex månaderna som Jesper bodde här ville jag inte visa upp honom. Han fick knappt följa med och fodra djuren och jag var alltid rädd för "vad tänker folk då"? Men rent familjemässigt har jag haft det bra med föräldrar som accepterat mig och min farmor som inte tyckte att det var något konstigt.

Jesper håller med om att en stor del i att komma ut och kunna vara sig själv, har handlat om att jobba med sig själv.

– Man oroar sig mycket om vad andra ska tycka och tänka. Men där är ju kärlek mellan två människor det handlar om, inget annat.

Emil:

– Jag har blivit stark i mig själv av det, och har alltid svar på tal om det är någon som pikar. Men det är aldrig någon som sagt något rakt ut.

De har också förståelse för att det kan ta tid för nära och kära att vänja sig vid tanken.

– Man måste ge dem tid. Detta är ju något som vi gått och grunnat på sedan vi var små, och då måste de få tid att smälta det.

Det första bröllopet

Redan när de var 24 år friade Emil, men Jesper tyckte att det var lite väl tidigt att gifta sig. Men nu är den stora dagen snart här, och dagen i stor i flera bemärkelser. Emil och Jesper är det första samkönade paret som gifter sig kyrkligt i någon av Älmhults sju församlingar.

Förberedelserna inför den stora dagen är i full gång, och fårhuset som de byggt tillsammans har städats ur och målats för att förvandlas till festlokal. Vigseln håller kyrkoherde Magnus Hedin i.

– Det känns väldigt bra att Magnus ska viga oss, eftersom han kände sig hedrad över uppdraget, säger Emil.

På lördag blir de äkta makar, och i nästa vecka publiceras bilder från den stora dagen i Smålänningen.