Branden började vid 16-tiden på måndagen. Enligt Smålandsposten var det skyddsmattor av gummi som började brinna vid bygget av Postnords terminal i närheten av flygplatsen.

Branden skapade kraftig rökutveckling och räddningstjänsten gick ut med ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) om att närboende bör hålla sig inomhus.

Vid 18-tiden var prognosen att branden kommer att pågå en bra bit in på kvällen. Släckningsarbetet beskrevs som aningen komplicerat eftersom det kunde orsaka skador vid den intilliggande Helgasjön.

— Om vi skulle släcka räknar vi med att det kommer att gå åt cirka 100 kubikmeter vatten och det mesta kommer då att rinna ner i sjön, vilket inte är bra. Så efter samråd med miljö- och hälsa i Växjö har vi beslutat att inte släcka, utan det får brinna ut av sig själv, säger Conny Petersson på Värends räddningstjänst till Smålandsposten.

Inga flygningar från Småland Airport påverkades av branden och det berodde delvis på att den giftiga brandröken rörde sig i motsatt riktning.