November är årets värsta månad och i år har den varit värre än vanligt. Jag kan inte påminna mig om att jag har sett solljus sedan oktober. Varenda morgon har ett vitt dis legat över nejden, ett envist duggregn har ackompanjerat och en irriterande blåst kompletterat. Ja, se det har varit en plåga att lämna sängen. Om människan hade förmåga att gå i ide skulle det vara just under november.

November är rena mörkret. Och det gör att mängden melatonin i kroppen ökar. Melatonin är ett hormon som är viktigt för sömnen. Ju mer melatonin, desto bättre sömn, ungefär. Men med en massa melatonin blir man dyster och trött.

Det visste jag inte, men det kunde jag läsa i en tidning. För att blockera melatonin och bli pigg behöver man dagsljus, novembers bristvara.

Jaha. Vad gör man då?

Man går ut. Det spelar tydligen ingen roll om det är grådask utomhus, ljuset gör ändå nytta. Är man inne, vilket torde vara ett fördelaktigt alternativ, ska man sitta bredvid ett fönster. Artificiellt ljus, i form av lampor, dataskärmar och läsplattor fungerar inte.

En halvtimmes promenad varje dag, rekommenderar en kändisdoktor. Ja, ja. Det är nog bra. Jag går en hygglig promenad varje morgon till vår brevlåda som posten placerat på onödigt långt avstånd. Det spelar ingen roll vilket vidrigt väder som än råder. Jag hämtar ändå morgontidningarna.

Annons

– Sådärja. Det var en riktig genomkörare, säger jag till L när jag återvänder.

Hon har en annan inställning till promenader. Hon kan utan vidare ränna iväg en timme på mornarna. Hon har sedan länge gett upp försöken att få sällskap av mig, även om jag ibland överraskar henne och följer med. Att jag avstår från morgonpromenader beror inte enbart på att jag är slö, utan för att jag måste, vilket torde vara uppenbart, läsa de tidningar som jag just med stort besvär inhämtat.

November innebär trötthet, sömnsvårigheter, att lusten till nöjen och möten minskar, vilket undergräver relationer. Månaden skapar också hunger som i sin tur bidrar till viktökning. Allt detta läser jag i artikeln om novembers vedermödor.

Men snart är det över. Det blir visserligen ännu mörkare i december, på himlen alltså. I övrigt blir det, förhoppningsvis, mycket ljusare när snön kommer. Dessutom har vi advent, lucia, jul, julkonserter, julsånger och nyår. Härliga högtider!

Och nu är det bara några veckor kvar till vintersolståndet. Då vänder det. Dagarna blir längre. Här firar vi det med ett fackeltåg genom byn, samling kring en lägereld och folkliga sånger till ackompanjemang av vår lokale trubadur.

För att överleva november behövs vitaminer. Det är också något jag tagit del av i mina studier. D-vitamin är visst viktigt. Det får man av att äta fet fisk. Nåja. Men även andra vitaminer gör nytta. B-vitamin till exempel. Det finns i öl (som också innehåller flera viktiga mineraler).

– Och här sitter du och deppar, säger L när hon återvänder från en av sina promenader.

– Inte alls. Jag bekämpar november med en brygd från Sollefteå, full av vitaminer, svarar jag.

Stigbjörn Bergensten