MEN KLART ÄR att recensionerna blivit betydligt mer kreativa – på alla plan. Undantaget är den stora chockperioden på 2000-talet.

Men den ska vi återkomma till.

KRITIK har dock alltid funnits.

Bröderna Herrey kallades exempelvis "De dansande deodoranterna" när de slog igenom. För er som inte var födda 1984 kan jag berätta att uttrycket syftade på att de var så oerhört välkammade och sinnebilden av tre svärmorsdrömmar från Värnamo.

I verkligheten var de drillade i USA, men det kanske vi ska tala tyst om. De gav ju trots allt Sverige sin andra Eurovision-seger.

ETT 20-TAL år senare beskrivs tjejgruppen Timoteij som "Ett felstavat ogräs". Är det värre än att vara en fuktkräm med taktkänsla?

Klart är att i alla fall att skribenterna inte var direkt välvilligt inställda i något av fallen. Själv kan jag ändå inte låta bli att imponeras över all den oerhörda kreativitet Melodifestivalen släpper fram.

Om den ibland saknas på scen, så finns den definitivt bland betygssättningar och recensioner.

NI MINNS säkert helgens rubriker om "SkrEllen" som väl beskrev Ellen Benetiktsons överraskande finalplats. Men tidningens medalj går ändå till DN:s recensent.

Att likna ett bidrag vid maträtten turducken hade jag personligen inte kommit på, inte ens om jag fått vänta en hel natt på Malmötåget i Nässjö.

Annons

ÄRLIGT TALAT kan jag knappast kalla det smakligt, men onekligen nyskapande. Vi citerar:

"Turducken tillagar man genom att knöla upp en kyckling i en ankas röv och sedan trycka in ankan i en kalkon. Mahan Moins låt är schlagerpopens turducken".

Fritt tolkat handlar det om en elektronisk musikgenre instoppad i en Shakirarefräng, som i sin tur är instoppad i en aerobics-hit.

Med en sådan beskrivning förtjänade den nästan att gå vidare.

UNDER en tid på 2000-talet hamnade dock recensenterna i svår chock och även om det blivit bättre håller tillståndet i sig.

• NAKENCHOCKEN 2002 - Afrodites scenkläder väcker uppmärksamhet.

• STRIPPCHOCKEN 2006 - Linda Bengtzing gör flera klädbyten under sitt nummer.

• TROSCHOCKEN 2007 – Sofia Berntson har en helsydd klänning på scenen i Jönköping och underkläderna syntes i vissa moment.

• HÅRCHOCKEN 2012 - en tjej i publiken fick hård kritik på sociala medier för att inte ha rakat sig under armarna.

• RUMPCHOCKEN 2013 - Elisa Lindström uppträder i en schlagervariant på konståkningsdräkt.

Vi skulle kunna fortsätta ganska länge.

Men ni har redan förstått poängen.

Kreativiteten finns visserligen närvarande här också, men på ett annat sätt.

VI SER DOCK fram mot nästa omgång i Linköping.

En deltävling där Sanna Nielsen går direkt till final och faktiskt kan få med sig Martin Stenmarck.

Det känns verkligen inte speciellt nyskapande.

Men vänta bara tills ni ser betygssättningen.

TILL SIST: Vill jag avsluta med ett citat från Svenska Spels Johan Elevant, lämnat på Facebook, direkt efter tävlingen i Malmö:

"Ibland överträffar verkligheten Benedikten…"