Hans Rosling är läkare, forskare och gudabenådad föreläsare. Han har arbetat med internationell hälsa i 30 år. Han har hjälpt fattiga människor i Kongo att förstå varför man måste koka kasawarötterna innan man äter dem, varför barn ska vaccineras - och så har han kollat färgseendet på Kubas president Fidel Castro.

Rosling far fortfarande världen runt, men numera för att berätta om hur det står till på jorden. Och det står betydligt bättre till än när han började jobba på 60-talet. Han själv säger: ”Världen har blivit bättre, men den är inte bra”.

Annons

Han kallas ibland optimist – själv föredrar han possibilist, han vill fokusera på att lösa problem i stället för att ge upp. För även om medellivslängden har ökat, genomsnittskvinnan föder färre barn och allt fler får livsviktigt mässlingsvaccin så plågas Rosling av tanken på att en miljard medmänniskor lever i extrem fattigdom. Och att alltför få faktiskt vet hur det är.

I programmet berättar han om de förändringar i världen som förvånat honom mest. Men framför handlar hans program om vikten av kunskap. Om vi fortsätter att dela in världen i i-länder och u-länder som vi gör i dag, är det som att köra enligt en GPS som visar var vi befann oss för 30 minuter sedan: vi kommer att hamna helt fel, säger han.

Hans Rosling säger också ilsket att nyhetsmedier missar att berätta om världens viktigaste förbättringar som sker långsamt, ”för de bryr sig bara om det som händer plötsligt”. Han är klok, så det är svårt att säga emot honom. Och det där är ju en utmaning för drakar som BBC och New York Times – såväl som för Smålänningen. Vi är en lokaltidning, men varje dag läser 34 000 människor det vi skriver. Åtta av tio i Ljungby, sju av tio i Markaryd och fem av tio i Älmhult läser oss, så det är klart att vi är viktiga. Vi kan bidra till större kunskap om världen – den som ligger nära och den som är långt borta.

I gårdagens tidning berättade vi om kvinnorna i Inner Wheel i Älmhult som stickar kläder så att mammor i Afrika har något annat än tidningspapper att klä sina nyfödda med. I dagens tidning läser du om Frida och Max från Ljungby som hjälper drabbade i Filippinerna. Just nu pågår nomineringen till utmärkelsen ”Med hjärtat på rätta stället”.

Det kanske inte ger er läsare större kunskap om världen, men det berättar om goda krafter. Och jag säger som jag har sagt förut: det börjar i det lilla - hos dig och mig: Vad kan vi om världen? Vad säger vi om varandra? Vad gör vi med våra medmänniskor?

Vad vet du om tillståndet på jorden? Gör vårt enkla quiz.

P1