Eftersom branden anlagts i tättbebyggt område, där den lätt kunde sprida sig och innebar fara för människor, anser åklagaren att brottet bör bedömas som grovt.

Kvinnan förnekar att hon har anlagt branden.

Det var natten mot den 12 juni som räddningstjänsten fick ett automatlarm från restaurangen i Garvaren. När räddningstjänsten kom dit visade det sig att det brann med öppen låga i restaurangen. Kvinnan ska ha tänt eld på två dukar på olika ställen i lokalen.

Enligt en kriminaltekniker som var på plats fanns det inte någon naturlig brandspridning mellan dukarna, utan bägge måste ha antänts av kvinnan.

Inredning i restaurangen skadades, men branden kunde släckas och det blev inga skador på byggnaden.

Kvinnan själv har uppgivit att hon hade pratat med restaurangägaren och att han har bett henne att gå upp på taket för att titta till en fläkt. Ägaren nekar till uppgifterna och har visat på sin telefon att han inte svarade när kvinnan ringde till honom på kvällen.

Till en polis har kvinnan sagt att hon var på plats i restaurangen för att hämta en tröja och att hon då såg att det brann i lokalen.

Kvinnan har suttit häktad sedan 15 juni. Nästa vecka börjar huvudförhandlingarna, som pågår under två dagar, i Växjö tingsrätt.