Precis innan årsskiftet, i december månad, skickade eldsjälen Krister Lindkvist från Agunnaryd in en orosanmälan till länsstyrelsen gällande Agunnarydsstiftelsen – en anmälan som nu länsstyrelsen i Skåne har beslutat att avskriva.

I anmälan, som var en åtta sidor lång skrivelse, anklagade Krister Lindkvist stiftelsen för bristande redovisningar, felaktigheter och oklarheter i förhållande till dotterbolagen och att de misskötte sina medel i olika projekt.

I ett brev till Smålänningen skrev Krister: "Mitt brev gick ut på att styrelsen i framtiden reflekterar, hur man använder resurserna som man av Ingvar fått förtroende för, att ekonomiska rutinerna är sunda och att man till exempel gör upphandlingar på ett rimligt professionellt sätt. Sextio miljoner är grymt mycket pengar för en bygd som vår, men värdeförlusterna är hittills anmärkningsvärda."

Stiftelsen frias

Agunnarydsstiftelsen blev ombedda att svara länsstyrelsen om kritiken senaste den 21 december, vilket de också gjorde. Och utifrån den redogörelsen kom länsstyrelsen fram till att stiftelsen inte hade gjort något fel.

Annons

I utlåtandet skriver länsstyrelsen: ”Länsstyrelsen finner inte att stiftelsen brutit mot stiftelsen stadgar eller mot stiftelselagen och avslutar därför ärendet utan någon ytterligare åtgärd än detta meddelande”.

Varit trygga

Bengt Nilsson, ordförande i Agunnarydsstiftelsen, har under tiden granskningen pågått varit trygg med att stiftelsen har arbetat på rätt sätt.

– Vi är trygga i hur vi förvaltar pengarna enligt vad Ingvar (Kamprad) ville. Vi har inte gjort något som inte är enligt stadgarna, sa han tidigare till Smålänningen.

Bengt Nilsson skriver till Smålänningen att stiftelsen nu kommer, tillsammans med Agunnaryds alla engagerade föreningar och andra aktörer, att fortsätta arbeta för en positiv utveckling i Agunnaryd.

Relaterat: Krister Lindkvist om anmälan: "Det är inte bara jag som är bekymrad"
Relaterat: Stiftelsen tar hjälp av advokat – ordföranden trygg med förvaltningen av pengarna
Relaterat: Agunnarydsstiftelsen anmäls av eldsjäl i byn – kritik mot byggprojekt och redovisning