Larmet om olyckan kom in till SOS klockan 05.57. En lastbil som färdades i norrgående körfält ska enligt räddningstjänsten ha kört upp på den barriär som delar de båda körfälten under ombyggnadsarbetet i höjd med Ikea-varuhuset.

– Den har kommit upp på barriären på något sätt. Det har slitit av både framhjul och allt. Den är liggande på sidan, sa Niklas Öberg, insatsledare på räddningstjänsten i Älmhult strax innan klockan sju på morgonen.

Olyckan ska ha inträffat i norrgående i körfält i höjd med Ikea, men båda körfälten stängdes av. Trafiken stoppades mellan trafikplatserna Älmhult Södra och Älmhult Norra i båda riktningar och räddningstjänstens första prognos var att vägen skulle vara avstängd minst två timmar. Men det uppstod komplikationer vid bärgningen som gjorde att vägen var avstängd stora delar av dagen. Först vid 16.20 kom meddelande från Trafikverket att vägen åter var öppen och fullt framkomlig.

Orsaken till den långa avstängningen var att diesel läckt ut i samband med olyckan och bärgningen.

– Lastbilen låg på sidan och i samband med bärgningen så var det mer diesel kvar i tanken som läckte ut. Så vi har varit på plats och sanerat under eftermiddagen. Vi har grävt upp en del och miljöinspektören har varit på plats, säger Roger Sällberg under eftermiddagen.

Lastbilsföraren, en man, fördes till sjukhuset i Ljungby efter olyckan.

Annons

– Han klagade på nack- och ryggsmärtor, sa Niklas Öberg.

Skadeläget för mannen är oklart men räddningsledare Roger Sällberg meddelar under sen eftermiddag att lastbilschauffören i alla fall fått lämna sjukhuset. Chauffören ska ha besökt olycksplatsen senare under dagen.

Räddningstjänsten fick hjälp av Peab, som har ansvar för väghållningen i Älmhult, med att dirigera om trafiken. Enligt Roger Sällberg flöt omdirigeringen på bra under dagen.

Lastbilen ska ha fraktat mjölkprodukter.