Sandra Rydh älskar gamla möbler, kläder och tiden då de var aktuella. 40-talsstilen tillhör hennes favorit. Så började hon dansa efter att egentligen inte kunnat ta ett steg. Och sedan två år tillbaka så sparar hon inte på dansstegen.

Hon och sambon Filip gav en inblick i Lindy hopens värld under helgen Hela Ljungby dansar. Snart kom förfrågningar från många som testat om det inte fanns någonstans här man kunde lära sig denna dans.

– Det var jättemånga som kom och ville testa och verkligen tyckte om det. Nu kan vi med glädje berätta att vi startar kurs i Lindy hop den 22 mars på Kulturskolan i Ljungby.

Annons

Sandra berättar att Lindy hop är en swingdans från New York. Dansen skapades i Harlem på 1930-talet som en utveckling av Charleston. Traditionell dansas Lindy hop till swingmusik där tempot kan variera från mycket snabbt till mycket långsamt.

– Lindy hop är så kul för att dansen är fri för improvisation och verkligen passar alla. Man utgår efter sin egen fysik och förmåga och vi har dansare som långt över 70 år.

– Vi kommer att börja från grunden i en nybörjarkurs men bygga på efter hand.

Sandra skrattar när hon får frågan om man måste ha lika tidsenlig klädsel som hon har. Hon lever nämligen i 40-talet i sin klädstil och berättar att möblerna hemma är mycket 50-tal blandat med industristil.

– Nej, här finns inget klädtvång alls, inget tvång över huvud taget mer än att man ska tycka att det är roligt att dansa och just nu lära sig Lindy hop. Tanken med kursen är att lära sig grunderna så pass att man kan socialdansa, berättar Sandra.

Nu hoppas Sandra och Filip på att det är många som vill ta swingande steg ihop med dem på Kulturskolan i Ljungby den 22 mars.