På lördagen är det vernissage på konsthallen i Ljungby. Lis Gram ställer ut måleri och grafik.

Lis är en i högsta grad internationell konstnär. Hon gör långa resor världen över och samlar intryck som hon sedan gör konstverk av hemma i Danmark.

– Jag bor i Egå i Danmark. Det är en förort till Århus på Jylland. Om man ser en karta över Jylland finns det på östra sidan ett område som sticker ut som en näsa. Under den näsan bor jag, säger hon.

I Egå har Lis Gram också sin ateljé där konstverken skapas.

– Jag älskar Sverige. Det är så fantastiskt vackert här. Jag och min man tillbringar flera månader varje år i Lidhultstrakten. Vi bor i den lilla byn Bäck, där det är så lugnt och fridfullt. Jag tittar ut mot skogen och kan se hur den speglar sig i sjöarna. Det vackra i dubbel upplaga.

Motiv från Bäck

En del av Lis konstverk skapas i huvudet i Bäck, Lidhult, och färdigställs sedan i Danmark. Det finns motiv från Bäck även med på utställningen i Ljungby.

Annons

– Jag har gjort 1250 tryck för Våga Se i Stockholm. Och motivet på dem är fabeldjur som jag sett när jag tittat ut över skogar och sjöar i skymningen i Lidhult.

Lis Gram har vistats mycket i Japan, som är ett av hennes favoritländer.

– Jag har varit där 12 gånger, 3-4 månader varje gång, berättar Lis.

– I Danmark kan man söka pengar för kostnader till resor. Jag har sökt stipendier ofta och haft turen att få många, annars hade jag inte haft möjlighet att resa så mycket som jag gjort.

Kultur och vardag

Vad är det då som lockar med Japan?

– Det är hela kulturen och hela deras vardag. Allt är så smått och fint och japanerna har så lätt för att le, säger hon.

Och kärleken är besvarad av japanerna.

– Jag har haft många utställningar där, och nästan alltid har det som jag ställt ut sålts, säger hon.

Naturligtvis finns det motiv från Japan med på utställningen i Ljungby, liksom från hennes spanska resor.

– Jag åker mycket tåg när jag är ute. Jag kan hoppa av och titta på intressanta saker. När jag var i Bilbao i Spanien blev jag så fascinerad av en korgmarknad och glömde bort både tid och rum. Därför fick vi göra en extra övernattning där.

Även korgmotiven finns att skåda på Ljungby konsthall från och med lördag.

Wales, England och Litauen är andra länder som fått många besök av Lis Gram, och nu kan intryck från de tio senaste årens resor skådas på konsthallen i Ljungby. Det är vernissage på lördag och utställningen pågår till den 23 september.