Det är föreningen Arkitekturupproret som har tagit initiativ till omröstningen.

Förra året utsågs Sundsvall till Sveriges vackraste stad, genom en liknande tävling.

Nu ska en mindre smickrande titel utses, efter påtryckningar från medlemmar. Det handlar om vilken stad som är Sveriges fulaste.

Ljungby ligger just nu på en 13:e plats, men har varit uppe och vänt på åttonde plats. Omröstningen påbörjades den 20 mars och pågår till den 21 oktober i år.

Vinner förbättringsförslag

Efter omröstningen blir det någon form av prisceremoni och vinnarstaden kommer även att få förslag på hur man kan göra staden mer attraktiv.

"Vi vill att alla städer ska få chansen att återfå något av sin forna skönhet som invånarna kan trivas i och känna sig stolta över." skriver Arkitektuppropet.

Så beskrivs Ljungby

Såhär beskriver Arkitektuppropet Ljungby:

"Många städer har brunnit ner men medan Sundsvall drog vinstlotten, då staden brann ner mitt under nyrenässansen, drog Ljungby nitlotten och kammade hem en stadssanering i sann Vällingbyanda. Den 4 juli 1953 fick invånare i den lilla pittoreska trästaden Ljungby se sin älskade stadskärna slukas av elden. Som av ett under hade några byggnader längs torget klarat sig. Ett av dem var det anrika Hotel Continental. Det hindrade dock inte de styrande i Ljungby från att släcka det sista av stadens själ. Hotell Continental revs och på platsen står idag Hotell Terazza; ett brutalistiskt betongkomplex som ber besökaren att fara till varmare breddgrader. Dock nöjde man sig inte där. Ljungby skulle också få sin beskärda del av utomjordiskt besök. Precis bredvid Hotell Terazza har ett gigantiskt rymdskepp landat vid namn Köpcenter Månen. Månlandningar var inne på sextiotalet och tydligen så pass högt prioriterat i Ljungby att ett helt kvarter fick stryka på foten. Den lokala konstnären Sven Ljungberg såg i sista sekund till att måla av de dömda husen. Kanske kan dessa målningar användas till en framtida rekonstruktion av centrum nu när människan siktar mot Mars?"

Annons

Se hit!: Håller du inte med om beskrivningen? Skicka din bild till oss på redax@smalanningen.se eller via Facebook, så gör vi ett bildspel.

Topp 20 av 100 – såhär ser ser ställningen i omröstningen ut just nu:

1. Borlänge

2. Västerås

3. Hässleholm

4. Södertälje

5. Karlskoga

6. ..

Topp 20 av 100 – såhär ser ser ställningen i omröstningen ut just nu:

1. Borlänge

2. Västerås

3. Hässleholm

4. Södertälje

5. Karlskoga

6. Flen

7. Umeå

8. Borås

9. Katrineholm

10. Oxelösund

11. Bollnäs

12. Gävle

13. Ljungby

14. Göteborg

15. Sandviken

16. Solna

17. Stockholm

18. Malmö

19. Nässjö

20. Skellefteå

Kort om AU: Föreningen Arkitekturupproret är en politiskt och ideologiskt oberoende ideell förening som verkar för att tidlösa skönhetsvärden med inspiration från den klassiska byggtraditionen åter ska dominera stadsbyggandet och för att skydda de kvarvarande äldre miljöerna från rivningar och förfulning. Föreningen vill skapa debatt och visa att det finns alternativ till moderna byggnationer.