Under ett par månader i vår anordnar Garvaren fem danser till stora, etablerade band. Casanovas och Blender har redan varit i Ljungby, på fredagskvällen kommer Lasse Stefanz och senare Black Jack och Larz Kristerz.

Danspubliken har ökat, och numera kan man se fler besökare från Växjö och Halmstad.

– 2015 brann ju parken i Halmstad och i år har parken i Växjö stängt eftersom det skall byggas bostäder där, så det är klart att vårt upptagningsområde har ökat. Men vi har länge haft publik från Värnamo, och även Växjö och Halmstad, säger Ulf Larsson.

Garvaren i Ljungby är nu ett av få ställen i södra Sverige som anordnar regelbundna klassiska danskvällar och kan ta emot stor publik – upp emot 1000 besökare och mer.

– Om man ser i nord-sydlig riktning så finns ju Sundspärlan i Helsingborg och Parken i Huskvarna. Däremellan är det egentligen bara Garvaren.

Garvaren är också den enda i länet i sin genre, men naturligtvis finns diskotek och Folkets hus-danser och liknande.

Stor åldersbredd

En annan förändring som Ulf Larsson märkt när det gäller dansmusik är åldersfördelningen.

Annons

– För några år sedan var det mest folk som var +35/40 som åkte på dans. Nu är det en otrolig spridning på åldrarna från 18 och långt upp i pensionsåldern.

Lasse Stefanz är en av de största. För ett år sedan lockade de 1.000 personer till Garvaren och i höstas 700.

– Jag hoppas att det skall bli 800-900 nu, säger Ulf Larsson.

Casanovas och Blender lockar det renodlade dansfolket, medan det är mer blandad publik på Lasse Stefanz, Black Jack och Larz Kristerz. Många går på på de danserna för att träffa folk, ha roligt, ta en öl och lyssna på musiken.

– På till exempel Lasse Stefanz danser kan det var 60-70 personer som bara står framför scenen och lyssnar som om det vore en konsert.

En del förändringar

Dansbandskulturen var ju som störst på 70-och 80-talen, men sedan dess har en del förändrats.

– Mitt i veckan-spelningarna har i stort sett försvunnit. Nu är det bara helger som gäller. Men sommartid är det stor efterfrågan på dansband, och sedan har dansbandskryssningarna ökat mycket.

För 10-20 år sedan var det oftast stora konserter på Garvaren med internationella artister

– Vi letar heta tiden efter det nu också, men dels är artisterna dyrare nu och dels styrs mera av stora bolag, säger Ulf Larsson, som påpekar att kommunerna nu i större utsträckning sätter in pengar i branschen.

– Det bildas Destinationsbolag - där kommuner satsar pengar. Man bestämmer sig för att ha stadsfester eller festivaler, och kommunerna menar väl att dessa ger så mycket tillbaka. Men man kan naturligtvis fundera på hur mycket kommunerna skall gå in och konkurrera med privata aktörer, säger Ulf Larsson