Under två dagar i påskhelgen skall Grand i Ljungby vibrera av humor. Det blir scenframträdanden, filmer med lokal nöjeshistoria, utställning, humorquiz, mingel och en del annat.

Grunden till det hela är egentligen revyensemblens många uppsättningar i Ljungby från 1979 och framåt.

- Min mamma, Gun Monie, var med och grundade Scengångarna, berättar Maria Stansert. När hon avled 2004 lämnade hon efter sig en massa minnen från revyerna. Jag har gått igenom materialet och tyckte att man skulle kunna göra något mer med det.

Annons

Då kom först idén om en utställning och nu har det utvecklats till något som börjar närma sig en humorfestival.

Planerar påsken

Medlemmar i Scengångarna kontaktades och en grupp planerar nu aktiviteterna under påskhelgen.

– Vi har fått in en hel del redan, men finns det fler som har minnen eller material förknippade med Scengångarna är man naturligtvis välkomna, säger Maria Stansert.

Det var Gun Monie som tog initiativet till en amatörteaterensemble i Ljungby. I november 1977 satte hon upp en affisch på biblioteket med rubriken "Hej du glade amatör". Smålänningen skrev också en artikel om att Gun sökte medlemmar till en amatörteatergrupp. Den 8 september 1978 fanns den första artikeln i Smålänningen om att Scengångarna hade bildats, och på trettondagen 1979 sattes den första nyårsrevyn, "Hem ljuva (sjuka) hem" upp på Grand. Fram till en bit in på 2000-talet spelades nyårsrevyer i Ljungby, de allra flesta i Scengångarnas regi.

Många timmar

– I början bodde vi strax intill Grand. Men sen flyttade vi en period till Växjö och då pendlade ju mamma mycket till repetitioner och föreställningar. Jag var ofta med och har suttit många långa timmar på Grand och sett på repetitioner och föreställningar, berättar Maria.

Nu är hon själv drivande inom underhållningen i Ljungby. Med gruppen Stjärnsprak sätter hon i sommar upp "Ricky Riddare" i Lagan. Under påskhelgen blir det revynostalgi på Grand, och mer väntar senare. Tillsammans med Thomas Webster planer hon revy i Ljungby framöver.

– I påsk berättar vi mer om detta, säger hon.