I helgen avslöjade SVT Nyheter, Uppdrag granskning och TT en gigantisk läcka. 13,4 miljoner dokument från juristbyråer och bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier har granskats av journalister i 67 länder.

Fakta: Detta är paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyr..

Fakta: Detta är paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Källa SVT

Det visar hur rika och mäktiga personer världen över har gömt undan miljardbelopp i skatteparadis och gjort affärer i det fördolda.

1 035 av svenskarna på listan är folkbokförda i Sverige och fyra personer är folkbokförda i Kronobergs län, enligt SVT.

Ljungbybo på listan

Annons

En av personerna är folkbokförd i Ljungby kommun i postnummerområdet 341 96. Personen har bolagsengagemang i lågskattelandet Malta.

Flera kända personer har nämnts i läckan bland annat drottningen av Storbritannien, Elizabeth II, och Svenskt näringslivs ordförande, Leif Östling.

Många på listan vill dölja sina affärer och tar hjälp av offshorebolag eller brevlådeföretag. Offshorebolag är registrerade i skatteparadis och brevlådeföretag är företag som bara finns på pappret, men som inte har något kontor eller verksamhet.

Olaglig verksamhet

Det finns olika skäl till att förekomma i läckan. Det kan vara att förmögna personer vill slippa att betala skatt i hemlandet, vilket inte behöver vara olagligt. Sedan kan det också vara olaglig verksamhet som exempelvis penningtvätt, korruption, brott mot sanktioner och skatteflykt.

Här kan du se SVT:s karta med alla i läckan som är folkbokförda i Sverige.