Ljungby kommun har gjort en undersökning för att få veta var i kommunen det är dålig mobiltäckning.

Bakgrunden är att det finns en politisk vilja om att alla kommuninvånare ska kunna ha tillgång till bredband 2018. Men att gräva fiber till alla medborgare och företag till 2018 kommer inte att hinnas med, därför har man tittat på alternativ.

– 4G räknas också som bredband. Därför började jag och Anette Olsson, landsbygdsutvecklare i Ljungby kommun, att utreda hur 4G-täckningen ser ut i kommunen, berättar Joakim Reinius, Ljungby kommuns IT-chef.

Gäller utomhus

Över 500 personer svarade, vilket var över förväntan. Alla svar är inte inritade geografiskt ännu, men de första indikationerna pekar på att Bolmsö, Angelstad och Hamneda är vita fläckar. Joakim Reinius konstaterar att man kommer att få en bra bild över hur det ser ut.

Annons

– Det finns ett rykte om dålig täckning i Ljungby. Det stämmer, enligt det resultat vi fått in, säger Joakim Reinius.

Han tror att det bland annat kan bero på att Ljungby har setts som en landsbygdskommun och att telebolagen inte sett marknadsmässiga fördelar att bygga mobilmaster.

Samtidigt påpekar han att dålig mobiltäckning kan ha en rad andra orsaker.

– Folk har ofta dålig täckning inomhus. Det kan till exempel bero på att många bytt till energifönster. De har bly i sig, vilket i sig ger sämre täckning.

Undersökningen gäller bara mobiltäckningen utomhus. Det beror på att det bara är täckningen utomhus som telefonbolagen kan göra något.

– Samtidigt sker 80 procent av samtalen inomhus. Men detta blir bra råmaterial att arbeta vidare med, säger han.

Pilotkommun

Ljungby kommun kommer att visa resultatet för telefonbolagen. Målsättningen är att stimulera utbyggnaden av mobilnätet på landsbygden.

Om det inte leder till bättring finns planer på att ta saken i egna händer. Ljungby kommun kan tänka sig att bygga så kallade samhällsmaster ihop med mobiloperatörerna. Det betyder att kommunen underlättar och kanske delfinansierar byggandet av en mast. I så fall blir Ljungby första kommun i Sverige att göra det.

4G