På söndagen kom beskedet att Ikeas grundare Ingvar Kamprad hade avlidit, 91 år gammal. Han somnade in i sitt hem utanför Liatorp i Älmhults kommun på lördagskvällen.

Under söndagen är det många som har hyllat Ingvar Kamprads gärning som en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer genom tiderna och hur han med Ikea har gjort både Sverige och Småland känt. Något som Annie Lööf gärna betonar.

—  Ingvar Kamprad var en banbrytande företagare och en strävsam och sparsam smålänning som gick från blyertspennor till att ha ett världsomspännande företag. När jag åker runt i världen brukar det vara lätt att säga att jag kommer från Ikea-land där Ikea en gång startade. För mig som smålänning har han visat att det går att våga satsa och ta risker, säger Annie Lööf till TT.

Ingvar Kamprads framtoning av klurig och strävsam smålänning, som hellre skrev för hand än på dator och som värdesatte medarbetarnas erfarenheter från varuhusgolvet högre än akademiska meriter, gjorde att han blev en symbol för den svenska framgångssagan Ikea.

— Han är den största entreprenören och företagaren under hela efterkrigstiden i Sverige. Det är många företagare och ledare som ser upp till honom och hans gärning kommer att leva vidare, säger Annie Lööf.