De tre tjejerna heter Emma Kvant Wallén, Kajsa Ahlén och Lova Svanholm. Sommarlovet har just börjat och visst blir det både sol och bad och en och annan resa. Men detta ska ske parallellt med deras projekt att bygga en flotte.

– Vi såg helt enkelt en flotte och fick idén om att vi skulle bygga en själva. Och nu är vi på gång, berättar tjejerna vid de blå tunnorna.

Men ytterligare en aspekt finns i bygget och det är att det ska kosta så lite det bara går.

”Skicka bilder efter hand till mig på ert projekt”, säger reportern och Emma, Kajsa och Lova utlovar detta.

Det dröjer inte särskilt lång tid innan den första bilden kommer. Det är en hel hög med brädor på den, de har hittat sin första sponsor i en man som de träffar på Återbruket.

Snart söks även en sponsor till bland annat trädäcket på flotten, sponsorn hittar de i XL Bygg.

Men någonting händer där emellan.

Fick jaga en tunna

– Jo, det var så att när vi fick hem tunnorna så ville vi testa så att de flöt, så vi gick ner till ån och la ner en tunna i vattnet.

– Tanken var att vi skulle hålla i den och se ifall det kom bubblor. Men problemet var att ingen av oss höll i tunnan så den flöt iväg mot Elverket. Först slängde vi av oss skorna och försökte nå den, men den var redan för långt ute. Vi sprang vi sprang över till andra sidan ån. Vi höll koll på tunnan medan den flöt igenom strömmarna. Efter en lång tid av kaos lyckades vi fånga tunnan. Den hade fastnat på ett metallrör nära Elverket. Och när detta hände var klockan ungefär tio på kvällen, berättar tjejerna.

Nå väl, tunnan kom upp och de tre somnade gott på kvällen efter all motion i tunnjagande.

Annons

Bild två vittnar om att flottens ram är ihopskruvad och tidsåtgången har landat på en dags arbete. Snart är också de sex blå tunnorna på plats under ramen som också har fått ett trädäck.

Fortare än reportern kunnat gissa kommer resterande bilder på det som nu verkligen är en flotte. Den har fått en hörnsoffa som dessutom fungerar som lastutrymme, staketet på den ena sidan är på plats och det finns även ett bord.

Dags att sjösätta

I detta skede kommer också en inbjudan om att vara med under sjösättningen.

Dagen är inne och det är tre lite smått nervösa tjejer som inväntar beskedet om att kranbilen är på väg. Även här har de lyckats att få en sponsor i Brunskogsgruppen AB.

Nu ringer telefonen och meddelar att Fidde är på väg till sjösättningsplatsen. Förutom Smålänningens reporter så har både vänner och familjemedlemmar samlats för att nu bevittna sjösättningen.

Flytvästarna är på, årorna beredda, och repen klara. Sakta hissas flotten upp med kran för att mellanlanda just på land. Nu ska repen dit, de rep som ska styra ut flotten i första skedet.

Emma, Kajsa och Lova har all anledning att vara stolta när de sedan ser sin skapelse med hjälp av kranen, hamna i Lagaån och inse att den helt klart flyter och kommer att bära dem alla tre.

Så kliver de tre ombord, en efter en, det gäller att skapa jämvikt för balansen och snart har de parerat färdigt.

Nu ligger flotten på plats vid mitten av bron och repen kopplas loss. De första riktiga årtagen tas och snart är sjökvinnorna på väg nedför ån. Yes!

Firade med munkfest

De har under sommaren 2017 byggt en egen flotte och det till en kostnad på cirka 400 kronor.

Det man vill, det kan man och ingen behöver någonsin betvivla de unga damernas tålamod, handlingskraft eller ekonomiska förmåga. Dessutom har de lärt sig enormt mycket om nya verktyg och om att inte ge upp för några små misstag. Det är bara att göra om och göra rätt. Som när man glömmer skruvarna ute under trädet när det regnar.

Nej, har man inte firat fler födelsedagar än 15 så firar man inte med champagne, då har man munkfest istället.

Se Smålänningens tv-klipp från sjösättningen av flotten.