Det var den 15 februari som den syriska föreningens bönelokal i Strömsnäsbruk började brinna samtidigt som tio personer befann sig i lokalen.

Åtalet mot mannen i 20-årsåldern har under en tid skjutits upp på grund av att det dykt upp nya personer som har behövts höras. Men nu har åtalet mot mannen väckts och han åtalas för grov mordbrand alternativt medhjälp, skadegörelse och narkotikabrott.

– Han förnekar själv brottet och säger att det är någon annan som gjort det, berättar åklagaren Jonny Philipsson.

Bevis mot mannen

Den 15 februari ska mannen, ensam eller tillsammans med någon annan, anlagt brand i lokalen genom att kastat in ett brinnande föremål. Brottet rubriceras som grov mordbrand eftersom det inneburit fara för andras liv.

Åklagarens bevis mot mannen är bland annat fingeravtryck på flaskan som kastades in i lokalen och på en yxa som använts vid brottet. När mannen greps ska han också ha haft på sig en nyckel till bilen som gärningsmannen använt vid brottet.

Kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) sa till Smålänningen efter branden i bönelokalen att "det inte finns ord" för att det finns människor som är beredda att kasta in ett brinnande föremål på det sätt som gjorts.

– Det hör inte hemma i vårt demokratiska samhälle.

Annons

Skadegörelse på bilar

Mannen åtalas även för skadegörelse efter att den 17 februari kört på och skadat sex bilar som stod parkerade på Järnvägsgatan i Strömsnäsbruk. Summan för dessa skador är 78 533 kronor. Vid samma tidpunkt ska han också ha brukat ett narkotikaklassat preparat som han nu åtalas för.

Åklagaren yrkar också på att mannen, som är från orten, ska utvisas ur landet med hänsyn till den skada och fara han har utsatt enskilda personer och allmänheten för. Det finns också risk för att den åtalade mannen fortsätter med brottslighet i Sverige.

Relaterat: Åtal skjuts upp för tredje gången
Relaterat: Åtal dröjer för grov mordbrand