– Det finns en sanning i det han säger, men samtidigt vill man ju inte som butiksägare att kunden ska känna sig tvingad att handla hos en, säger Ewa Mainersson-Hallberg, som själv har en skobutik.

Tolv butikslokaler står tomma i Ljungby och i Smålänningen uppmanar nu kommunens näringslivschef medborgarna att handla mer på hemmaplan.

– Vi som bor och lever i Ljungby har ett ansvar att handla lokalt och hjälpa de lokala butikerna om vi vill ha dem kvar och om vi vill att Ljungby ska blomstra. Det står jag för, säger Christopher Moberg.

Stolt över sin stad

Ewa Mainersson-Hallberg, ordförande i Ljungby Centrumförening, ställer sig bakom Christopher Mobergs uttalande.

Samtidigt vill hon nyansera bilden.

– Christopher Moberg har rätt, om Ljungbyborna väljer att handla på andra orter så blir det för dåligt kundunderlag här och då kommer inte butikerna finnas kvar i Ljungby, slår hon fast och fortsätter:

– Men man vill ju inte att kunden ska känna sig tvingad att handla i butiken. Har man en butik vill man att kunden ska komma in och handla av fri vilja, för att kunden tycker om de varor man har och för att kunden känner sig stolt över sin stad och vill nyttja butikerna här.

Längre öppettider

Annons

På Smålänningens Facebook är det en hel del läsare som har kommenterat artikeln där Christopher Moberg säger att Ljungbyborna ska ta sitt ansvar och handla lokalt.

Några tycker att butikerna i Ljungby city borde ha öppet längre på kvällarna och på lördagarna och att de även borde ha öppet på söndagar.

Men frågan är om butikerna skulle få fler kunder genom att till exempel ha öppet från 11 till 19 på vardagar och från 11 till 16 på lördagar och kanske även på söndagar.

Enligt Ewa Mainersson-Hallberg är det inte helt säkert att det är på det viset.

– Det är trevligt när folk har förslag på hur butikerna ska få fler kunder. För ett par år sedan hade vi frågan om längre öppettider uppe till diskussion i medlemsföreningen i Ljungby centrum, men det röstades ned då, berättar hon.

– Det här med öppettider är ett svårt område, för det är inte självklart att det blir mer kunder och att det lönar sig för butikerna att ha öppet längre på vardagar och helger.

Öppet varje dag

För att visa på att längre öppettider inte är någon garanterad väg till framgång tar Ewa Mainersson-Hallberg ett lokalt exempel i Ljungby.

– I Ljungby centrumförening beslutade vi för några år sedan att butikerna i city ska ha öppet alla dagar från julskyltningen och fram till den 23 december. Sista torsdagen innan jul har de dessutom öppet till 20 och varje lördag och söndag till 15 fram till jul.

– Det här började vi med 2014 och det ska pågå till och med 2018. Sedan ska det utvärderas, men hitintills har vi inte sett att det har varit lönsamt. Det tar tid att få folk att lära sig nya öppettider och det är inte så självklart att det lönar sig, klargör Ewa Mainersson-Hallberg.