LÄS ÄVEN: Äldre kvinna bestulen.

Polisen beskriver hur brotten mot de äldre går i vågor och just nu befinner sig länet i svallvågorna av en sådan. Brotten har skett i södra Sverige och i både Jönköpings län och Kronoberg.

På sistone har ett flertal anmälningar om stöld gjorts där den gemensamma nämnaren är att gärningspersonerna har inriktat sig på att ta sig in i äldre personers bostäder. Mellan 24 och 28 november inkom 21 anmälningar till polisen och ytterligare anmälningar har gjorts de senaste dagarna.

Nu går polisen ut med tips till allmänheten för att dessa stölder ska kunna undvikas. Rolf Abrahamsson, polisinspektör i Jönköpings län, säger följande om själva tillvägagångssättet:

— Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning till att de vill komma in i personens bostad. Väl inne söker de efter smycken eller kontanter som de plockar på sig, säger han.

Till exempel kanske kvinnan frågar om hon kan få fylla på en vattenflaska i den äldres bostad eller så utger sig hon för att vara läkarstudent. Tillvägagångssättet har även märkts av på platser utanför länet.

Annons

— Signalement och tillvägagångssätt är väldigt likt samtidigt som vi ser att det är många drabbade på kort tid i samma område, säger Rolf Abrahamsson.

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig via larmnumret 112 om de får besök av kvinnorna eller tror att man ser kvinnorna begå brott. De som vill höra av sig med en anmälan i efterhand ringer polisen via 114 14. Polisen framhåller att detaljer – såsom signalement och eventuella fordon – är viktiga.

Tips som polisen ger för undvika att drabbas är att inte öppna för okända människor samt hålla koll på vilka som får komma in i bostaden.

— De här personerna har i flera fall trängt sig på när de haft möjlighet, säger Rolf Abrahamsson.

Han uppmanar även till att prata med sina äldre anhöriga om fenomenet, som är återkommande i hela Sverige.

— För tillfället är det mycket i vår region och ju fler som vet riskerna med att öppna för okända personer desto bättre, säger Abrahamsson.

Tänk även på att själva tillvägagångssättet kan ändras. Just nu kanske det handlar om att fylla på en vattenflaska, men senare kan det exempelvis vara en okänd person som utger för att vara ett barnbarn som behöver pengar.

— Det kan låta hårt men bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson.