Kollektivtrafiken är ett ämne som berör många i den geografiskt stora kommunen Ljungby. Det visade sig när Smålänningen på Facebook frågade allmänheten om vad man tycker Bengtsson ska ta tag i först gällande kollektivtrafiken.

Bussar ska passa tågtider

Här är några av förslagen:

• Bättre bussförbindelser mellan Ljungby och Växjö på helgerna. Kör med mindre buss om det inte är så många som åker.

• Se till så att bussar passar med tågtiderna i Alvesta

• Bättre bussförbindelse på landsbygden, till exempel Bolmsö-Ljungby

Saknas helgbussar

Linda Hillerstål påpekar dessutom att det helt saknas bussar mellan Lidhult och Ljungby på helgerna.

Flera tycker att närtrafiken ska utvecklas. Alla har inte bil, taxi blir alldeles för dyrt, skriver Gunilla Levin. Andreas Rehn, Ica-handlaren i Lidhult, vill också utveckla lokala närtrafiken så att handeln överlever på sikt.

Utveckla närtrafiken

Flest har tryckt på gilla-knappen för Susan de Freitas inlägg. Hon skriver följande:

"Fortsätt att utveckla närtrafiken, idag får bara de som bor på landet åka från och till hemmet. Om det ska bli ersättning för kollektivtrafik som buss så ska väl även andra få åka än de som är skrivna på landsbydgen. I så fall skulle en person från annan kommun kunna åka tåg och buss till Ljungby och sedan komma ut till oss på landsbygden (på samma sätt som om det funnits bussförbindelser). Eller så hade vi inte behövt åka in och hämta gäster som bor i Ljungby och inte har körkort/bil"

Annons

Landsbygd och teknik

Trafiknämnden ansvarar för länets kollektivtrafik, så som busstrafik, Öresundståg, Krösatåg, serviceresor, sjukresor och närtrafiken. Carina Bengtsson svarade förra veckan följande på frågan hur hon kan förbättra kollektivtrafiken i Kronoberg:

– Först ska jag sätta mig in i det riktigt, och sen utveckla utifrån det. Vi arbetar med närtrafiken i alla kommuner, och landsbygden är ett område där jag tror att vi kan utveckla mycket. Det finns också mycket med tekniken att jobba med.