Den välkända sommarkiosken, Margits kiosk i Haverdal kan man väl närmast beskriva som en institution i området.

Det är nog väldigt få sommargäster som inte känner till den här kiosken som byggdes redan 1954 och som sedan stått på samma plats under alla år.

Margit Fällgren hette damen som lät uppföra kiosken för mer än sextio år sedan. Egentligen har kiosken anor från så tidigt som 1925 när Margits föräldrar uppförde en liten strandkiosk närmare havet.

Småländsk

Nu har alltså den anrika kiosken blivit småländsk, i alla fall till hälften.

Anette Seger från Gnosjö har tillsammans med sin kompanjon och sommargranne i Haverdal, Malin Nordström, tagit över kiosken från och med i år.

— Det känns jättespännande, vi kommer att driva kiosken i samma anda till att börja med, sedan får vi se vad som händer. Det här får bli ett prövoår helt enkelt, säger Anette som till vardags driver Gnosjö massage.

Vad säger kunderna?

— De är otroligt glada, många har varit oroliga för vad som ska hända med kiosken som funnits på samma plats i över 60 år, berättar Anette.

Plockgodis

— Även om vi kommer att utveckla verksamheten en del så kommer den att drivas i samma anda. Och plockgodiset som är kioskens signum kommer garanterat att vara kvar, lovar Monica.

Annons

Gnosjöborna Lars och Sonja Granstrand och Lars och Nina Amnebjer från Hestra har slagit sig ner för en förmiddagsfika i cafémöblerna intill kiosken.

Vad är det som är så speciellt med Haverdal?

— Härlig strand, fint vatten, människorna och så Margits kiosk förstås, här är verkligen toppen. Vi har varit här i 25 år och vi vill inte byta, säger både Lars och Nina Amnebjer utan att tveka.

Lars och Sonja berättar att de 1966 köpte en tomt i Särdal, som ligger strax norr om Haverdal.

— 8 000 kronor med vatten och avlopp kostade den då, minns Lars

Gällaryd

Efter ett tag kommer Gällarydsborna Marcus och Emily Youngström med sonen Tage förbi. De är och hälsar på vännerna Anton Olsson och Kristin Larsson, bördiga från Rydaholm respektive Burseryd.

— Vi hyr en stuga på Östra stranden, men här också fint, även om Gällaryd är svårslaget, skrattar Marcus.

Efter en kort promenad är man nere vid havet, där njuter Annelie Alm och Patrik Anderson från Anderstorp av sommarvädret. Barnen Gustav och Lucas håller mest till i vattnet.

Husvagn

— Vi bor i husvagn på Haverdals camping där vi har säsongsplats, det är verkligen toppen med massa av aktiviteter för barnen, säger Annelie.

Lite längre bort träffar vi Ingemar Holst, Marianne Albemark samt barnen Sebastian och Evelina. Under några år på åttiotalet jobbade Ingemar som grafiker på Värnamo Nyheter.

— Letar du efter smålänningar? Där uppe finns nog några, säger Ingemar och pekar.

Ingemars svärfar Carl-Gustaf Albemark berättar att han är nog en av de sommargäster som varit i Haverdal allra längst.

— 1946 byggde mina föräldrar en stuga, sedan har jag varit här varenda sommar i 71 år, berättar han.