Allvarliga brott har begåtts under året i Markaryds kommun.

– Det som jag tycker är tragiskt här är de två rån som Konsum (Coop) har utsatts för, vilket jag tycker är väldigt allvarligt. Det har varit det allvarligaste med tanke på att man ger sig på personal, säger Joakim Pohlman (S).

Han understryker att det handlar om extremt svåra fall för polisen att utreda.

– När du knappt har några spår, eller när du knappt vet var du ska leta...

Mycket kritik har, enligt Pohlman, riktats mot polisen.

– Men i den nya (polis-) omorganisationen som har gjorts, så har ju vi i den västra delen, Markaryd, Ljungby, Älmhult, Osby, varit vinnare i det här... hur mycket poliser man ska ha och inte ha. Vi har ju fått ett tillskott i vårt område.

Men det verkar inte som om folk upplever att det är på det sättet?

– Nej, men troligtvis så är det väl så att man påverkas oerhört mycket av vad som skrivs.

På sociala medier

Joakim Pohlman säger att de flesta medborgare inte behöver ha kontakt med polisen, då de flesta inte drabbas av brott. Då har man inte heller någon egen uppfattning om hur polisverksamheten fungerar. Men skrivs det då mycket negativt om polisen, menar Pohlman, då är det lätt att man tar till sig vad alla andra skriver och tycker, utan att man egentligen själv vet hur det förhåller sig.

Förr var det bara "gammalmedia": tidningar, radio och tv, som rapporterade om brottsligheten i samhället. Numera översköljs människor av allt som finns på sociala medier, som Facebook och Twitter.

– I dag får man det i 15 till 20 olika kanaler. Då uppfattas det som f-n vad mycket. Det har förändrat vårt sätt att få till oss information.

Större byggen

Annons

När det sedan gäller näringslivet i Markaryds kommun så finns det många framsteg att peka på från 2016, anser Pohlman. Ett exempel är Nibe Industrier som går bra och som fortsätter att bli större ute i världen.

En annan sak som Pohlman pekar på, är att Rastas bygge har påbörjats på Ulvarydsområdet, vid E4 och väg 117.

– Det är ju en jättestor grej. Den har vi hållit på med i kommunen i många år.

Ett annat bygge pågår nu i Strömsnäsbruk. Det handlar om det nya fjärrvärmeverket som ägs av Solör Bioenergi.

– Det innebär att många av de företag som ligger i Luhrpasset nu kan ansluta till fjärrvärme. Vi har ju kommunala fastigheter i Mibab, som ligger där, som nu är oljeeldade, och som nu kan gå över till fjärrvärme.

Joakim Pohlman säger att företagen Markaryds kommun går bra, i allmänhet.

Eviga golfprojektet

– Sedan är det ju den eviga historien om golfresorten.

Joakim Pohlman säger att han inte riktigt vet hur han ska se på projektet och Traryd Golf Resort AB, som är under företagsrekonstruktion.

– Sedan är det vad det blir av det hela... det är det ju ingen som vet.

Han kan dock konstatera att många som tidigare trodde på projektet, inte längre gör det.

– Kommunen är ju i princip inte inblandad i det. Vi sålde marken och fick bra betalt för det.

Det som han är lite orolig för det är vad som händer med området framöver om det skulle gå så illa att bygget aldrig kommer igång igen.

En annan sak som handlar om besöksnäringen i kommunen, är nybyggnationen av Järnvägsstationen i Markaryd.

– Som jag tycker har blivit ofantligt fint.

Nya Stationen är tänkt att invigas i år.

Smålänningen kommer att publicera en del till om Joakim Pohlmans intryck av det gångna året i Markaryds kommun. Dessutom kommer kommunstyrelseordförande Bengt Germundssons (KD) tankar om det samma, också att publiceras inom kort.