På fredagen, den 12 oktober, är det traditionsenligt Kulturnatten i Köpenhamn. Den svenska ambassaden och Nordiska ministerrådet har bjudit in kommunstyrelseordförande Bengt Germundsson (KD), och Rune Lindgren från Gräddhyllan Lantcafé Markaryd som i sin tur bjuder på fika och "tusentals kakor".

Germundsson och Lindgren har på fredagen befunnit sig vid en monter och representerat Småland och Markaryd. Detta under den del av evenemanget som handlar om nordiska relationer och näringsliv.

Kulturnatten i Köpenhamn har i 25 år lockat många besökare till de olika kulturevenemangen längs Köpenhamns gator.

Fika i Småland

– Vi fick erbjudandet att representera Småland tack vare att Markaryds kommun har ett mycket nära samarbete med Danske Torpare, säger Bengt-Göran Söderlind, näringslivschef i Markaryd, på kommunens hemsida.

Danske Torpare är en organisation för danska fritidshusägare i Sverige.

Markaryds slogan i detta sammanhang är ”Fika i Småland”. Bengt-Göran Söderlind menar att Kulturnatten är en "sällsynt bra plattform att marknadsföra kommunen". ­

– Vi tror att detta kan generera en herrans massa kontakter, som i sin tur lockar besökare till Markaryd. Men också få fler att etablera sig här för att göra affärer, säger Bengt-Göran Söderlind.

Danska kontakter

Kontakterna mellan Markaryds kommun och Danmark är långt ifrån få.

Nyligen bjöds Bengt Germundsson till Kongelig Dansk Ambassad och det danska ambassadörsparet Bodil och Ove Ullerup. Detta för att delta i mottagningen av den nya danska konsuln i Kronoberg.

Annons

Danmark har utsett krögaren och entreprenören Per Bengtsson på PM & Vänner till ny dansk honorärkonsul i Kronoberg, skriver Bengt Germundsson på sin blogg.

Av de omkring 8 500 danskar som bor i Småland, så bor nästan 2 000 inom Markaryds kommuns gränser. Många av dessa där fritidstorpare.