Polisen informerade kommunledningen i Ljungby om mc-gänget No Agonys etablering i Åby för ett par veckor sedan.

Enligt polisen handlar det om att inleda en samverkan med kommunen för att försvåra för mc-gänget.

– No Agony har koppling till Bandidos, så det är risk för att det här blir jobbigt. Fastigheten de har sin föreningslokal i är avsedd som bostad. Vad säger plan- och bygglagen om det, frågar sig poliskällan.

Kommunstyrelsens ordförande, Magnus Gunnarsson (M), är oroad över No Agonys etablering i Åby.

– Det är oerhört olyckligt om vi har fått ett mc-gäng med kriminella kopplingar till vår trakt. Det är risk att det drar till sig ytterligare kriminella, men vi ska kontrollera om de har tillstånd och undersöka om de följer plan- och bygglagen, förklarar Magnus Gunnarsson.

Före detta nazister

Det är i utkanten av Åby vid Lagan som mc-gänget No Agony hyr in sig i en fastighet på Södergårdsvägen där de har klubblokal. Det var en Vislandabo som köpte huset på exekutiv auktion i höstas, enligt polisen.

No Agony MC Gothia grundades så sent som i augusti 2013 och finns än så länge bara i Åby.

Annons

Två av de ledande figurerna i No Agony har ett förflutet i den nazistiska rörelsen och bor sedan ett antal år i Ljungby kommun. De var kända hos polisen i Kronobergs län för tio till 15 år sedan då de drabbade samman med anarkister i AFA vid flera tillfällen i Växjö.

Båda var med i Nationalsocialistisk Front, NSF, och en av dem anslöt sig till den revolutionära nynazistiska organisationen Blood and Honour, uppger en källa inom polisen.

Nu är de båda männen ledande inom No Agony och enligt polisen finns det kopplingar till kriminella mc-gänget Bandidos.

– De är väldigt öppna med sin verksamhet på Facebook, där man kan se bilder på dem. Kanske är det för att de vill ingjuta respekt och visa att de inte är rädda för någon. En av dem har ett märke med "sergeant at arms" på sin väst. Man kan undra varför han har det, säger källan inom polisen.

"Sergeant at arms"

"Sergeant at arms" används av kriminella mc-gäng som Bandidos och Hells Angels och betyder att den personen är säkerhetsansvarig.

Den man som har det märket på sin väst är en av dem som har varit aktiv nazist. Han är bekant med den före detta Ljungbybo, som är med i Bandidos i Helsingborg, och som i tisdags blev omhäktad för mordförsök på ledaren för ett annat kriminellt mc-gäng i Skåne.

Samme Bandidosman försökte, enligt polisen, starta ett kriminellt mc-gäng i Ljungby för ett par år sedan när han bodde här, vilket Smålänningen skrev om den 18 december 2014.

Han letade efter klubblokal och likasinnade i Ljungby, men när det inte gick så flyttade han till Skåne istället för något år sedan. Men nu verkar det som att hans kompis lyckats med det han försökte med: att starta ett mc-gäng och hyra in sig i en fastighet i kommunen.

– Än så länge finns det inga tecken på kriminalitet, och vi hoppas att det inte utvecklar sig till något annat än en fredlig mc-klubb. Men tittar man på vilka som är med i gänget så finns det ju vissa kopplingar till Bandidos, påpekar polisen.