Det har alltid varit mycket sång och musik för Mona Svensson, känd för Ljungbyborna från flera olika sammanhang, och dottern Novalie var inte gammal när hon hakade på.

– Hon sjöng solo första gången när lillebror Marius döptes, berättar Mona, men just det minns inte Novalie, som då bara var tre, något av.

När hon så blev fyra började hon följa med mamma ut på spelningar, och nu har de båda fått ytterligare två familjemedlemmar med sig - som gästartister.

Det är småbröderna Marius och Milton, fem respektive sex år, som nu fått varsin egen solosång i programmet.

Nu står de allesammans i korridoren på Ljungsätra och väntar på att få uppträda för medlemmarna i Hörselskadades riksförbund, som har möte i samlingssalen.

Just det här att vänta kan vara lite jobbigt när man är liten, men att sjunga är kul, tycker barnen, för att inte tala om fikat efteråt…

Den här dagen vankas det semlor, och de har barnen redan fått syn på i rummet intill.

Den nya konstellationen, där alla tre barnen medverkar, är ganska ny. Den lilla konserten på Ljungsätra är bara den fjärde i ordningen, och man kan tänka sig att de är ganska nervösa?

– Nej, inte nåt! betygar Marius.

Nu har både han och syskonen lite spring i benen, och undrar om intervjun är färdig så att de kan gå och titta på fiskarna i akvariet en bit bort.

Pappa Mathias Jansson följer med.

Annons

– Han kan inte sjunga! konstaterar familjen, som dock tycker det är skönt att ha honom med ändå, eftersom det är en hel del som ska bäras och fixas med i samband med spelningarna.

Och så blir det ju verkligen en familjegrej att ge sig ut och spela när alla åker tillsammans.

– Jag är stolt som en tupp att de vill följa med! säger Mona, och konstaterar att även publiken uppskattar mycket när barnen kliver fram till mikrofonen.

Hon är övertygad om att deras framträdanden även ger barnen mycket, oavsett om de kommer att fortsätta med musik eller inte.

Att kunna stå framför människor utan att bli rädda, att lära sig att tacka och ta i hand och att få möta människor i olika åldrar - inte minst äldre - är sådant som de har stor nytta av i livet, menar hon.

Även på fritiden blir det förstås en hel del sång och dans i familjen Svensson/Jansson.

– Jag är den lille dansmannen! säger Marius, och mamma intygar att han är en riktig liten spexare.

Samir och Victor är väldigt poppis just nu, liksom Marcus och Martinus.

– Och de andra som också är tvillingar… Jedward! säger Novalie.

Mona berättar att barnen är involverade även i ett annat projekt som hon jobbar med just nu; en skiva, som ska komma ut till nästa jul.

– Det är en dröm från min sida att få spela in en julskiva, och jag har med ett par egna låtar på den, berättar hon.

Så är mötet i samlingssalen slut och medlemmarna i föreningen är redo för musikunderhållningen.

Marius, Milton och Novalie delar vant ut sånghäften till sin publik, och sedan blir det några allsångsnummer innan Novalie sjunger sin första solosång i Blåsippan ute i backarna står.

Applåderna låter inte vänta på sig.

Innan den lilla konserten är slut har även bröderna sjungit solo.

Bägge bugar sig djupt efter sina nummer, och i publiken syns idel leenden.

Så har Novalie, Milton och Marius charmat ännu en publik - med sin fina sång och med sin charm.