Flyglinjen med Wizz Air mellan Växjö och Skopje i Makedonien drar igång den 14 juli.

– Vi är väldigt stolta över att Wizz Air startar ytterligare en flyglinje från Växjö, säger Ulf Axelsson, vd för Växjö Småland Airport.

– Vi befäster därmed vår position som Smålands ledande flygplats och i år kan vi erbjuda 18 destinationer i vårt utbud.

Sträckan Växjö-Skopje kommer att trafikeras kvällstid måndagar och fredagar året runt. Wizz Air använder Airbus 320, som har plats för 180 passagerare.

Till Tuzla

Annons

Redan om några veckor startar Wizz Air också flygningar från Växjö till Tuzla i Bosnien-Hercegovina. Det blir året runt-trafik tisdagar och lördagar. Flygtiden blir 2 timmar och 20 minuter och bolaget använder samma flygplatstyp som till Skopje. Premiärturen går tisdagen den 28 mars.

I och med att turerna till Makedonien och Bosnien öppnas blir Växjö större som gränsort till länderna utanför EU. Inget av de länderna ingår i Schengen-samarbetet, så gränspolisen måste utöka sin bemanning i Växjö.

Wizz Air är ett ungerskt lågprisflygbolag, som fokuserar på Central- och Sydösteuropa.

Ryanair till Gdansk

Ett par dagar tidigare, söndagen den 26 mars, öppnar Ryanair en flyglinje från Växjö till Gdansk. Det blir en permanent året runt-linje som flyger tur och retur varje torsdag och söndag. Ryanair räknar med omkring 30.000 årspassagerare på denna linje.

Ryanair trafikerar linjen med Boeing 737-800, som tar 189 passagerare.

Det är också klart att under sommaren, från 6 juli till och med augusti, skall det tjeckiska flygbolaget Czech Airlines trafikera Växjö-Prag. Avresedagar är torsdagar och söndagar.

Flygplatsen i Växjö ägs till 55 procent av Region Kronoberg. Resterande dels ägs av framför allt Växjö kommun, men även Alvesta kommun har en liten del.