Författarna Anneli Evers och Lena Friblick har också träffat andra och tredje generationens judar som berättar om hur de präglats av sina släktingars erfarenheter. Det är inte alla som delat med sig av sina erfarenheter från förintelsen till sina barn och barnbarn, men minnena och känslorna kan leva kvar ändå, något som Johanna Branke är bevis för.

Johanna Branke som är uppväxt i Älmhult fick kontakt med författarna under tiden som hon arbetade med filmen om sin morfar och hans upplevelser under förintelsen.

– Jag ville göra det mesta med filmen själv eftersom den känns så personlig, men det blev samtidigt ensamt. Det var fint att känna att ämnet är något som är viktigt för fler, och projektet blev större än mig och morfar, berättar Johanna.

Minnenas arv, som helhet, är ett samarbete mellan förlaget Xenofilia i Malmö och Judiska församlingen i Malmö. Minnenas arv är förutom en bok också en del av utställningen Välkommen till Sverige på Malmö Museer. Det är också ett pedagogisk program som är riktat till skolelever på högstadiet och gymnasiet.