Perseiderna, ett meteorregn som orsakas av kometen Swift-Tuttle, har kunnat observeras från jorden under nästan 2000 år. På grund av kometens bana är meteorregnet framförallt synligt på jordens norra halvklot.

– Man kallar det för stjärnfall, men det har ingenting med stjärnor att göra egentligen. Men det ser ut som små glödstreck på himlen, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet till Göteborgs-Posten.

Perseiderna är synliga från mitten av juli varje år, med störst aktivitet mellan den 8 och 14 augusti. I år har man bäst chans att se dem från och med kvällen den 12 augusti, till morgonen den 13 augusti.

Annons

– Även fast det inte är som ett fyrverkeri så kan jag lova att det är en fantastisk upplevelse. Det är en cool naturupplevelse. Man ser en och tänker "wow" och väntar på att få se nästa, säger Maria Sundin till Göteborgs-Posten.

Namnet Perseiderna har stoftet fått eftersom meteorerna i stoftet verkar komma från området där stjärnbilden Perseus är. Så vill du få syn på meteorerna så rikta blicken mot stjärnbilden Cassiopeias typiska W-form. Den ska ligga nordost, ungefär halvvägs upp på himlavalvet enligt Institutionen för astronomi.

Viktigt att det är molnfritt

Så ser du bäst Perseiderna

Placera dig så att du slipper direkt ljus från gatlampor och fönster, men se också till at..

Så ser du bäst Perseiderna

Placera dig så att du slipper direkt ljus från gatlampor och fönster, men se också till att du slipper direkt månljus om du kan.

Från och med kvällen den 12 augusti och morgonen 13 augusti ska det tätaste molnet av stoft passera jorden.

Källa: klaraskyar.se

Men till helgen kan det bli något av ett antiklimax – SMHI varnar nämligen för regn och moln under dagen. Till kvällen kan det, om vädergudarna så vill, spricka upp och bli stjärnklart.

— Det är ett lågtryck som gör att det blir ostadigt väder under natten lördag till söndag, säger Emelie Karlsson meteorolog vid SMHI.

Men Emelie Karlsson menar att det kan spricka upp på sina håll och trots att det är molnigt så kan det bli vissa klara "fläckar" på himlavalvet.

— Men bäst chans till molnfritt är det natten till måndag, säger hon.

Så för er stjärnfallssugna utrustar er med teleskop alternativ en kikare, en termos och bär något varmt för temperaturen kommer att ligga på 12-13 grader enligt Emelie Karlsson.