Smålänningen har fått flera signaler de senaste månaderna om att det är något som inte står rätt till i kommunhuset i Ljungby.

Det verkar inte som att det råder harmoni hos personalen. Den som pekas ut som orsaken till det är den högsta tjänstemannen i kommunen, Jonas Jönsson, kommunchef.

Detta enligt de källor Smålänningen har pratat med.

Anställda ska ha blivit utskällda inför öppen ridå i korridorerna av en högljudd Jonas Jönsson. Alla i korridoren har kunnat höra hur lite vissa personer är värda för kommunchefen.

Folk mår dåligt på grund av hans beteende, sägs det.

På ganska kort tid har fem höga chefer i Ljungby kommun slutat: tekniska chefen, Ljungbybostäders vd, IT-chefen, fastighetschefen och personalchefen.

"Socialchefer har för klen kompetens"

Smålänningen har pratat med anställda och före detta anställda om det här, alla vill vara anonyma. En del är rädda för repressalier.

De är samtliga kritiska till att den före detta socialchefen i Ljungby, Jonas Jönsson, kunde bli kommunchef i juni 2016 då Roland Eiman slutade på den posten.

– Gamla socialchefer har generellt för klen kompetens för att klara att vara kommunchefer. Det handlar så mycket om att vara en företagsledare och kunna ekonomi när man är kommunchef. Men Jonas Jönsson kan inte kommunal ekonomi, säger en före detta anställd.

"Jonas Jönsson bromsar alla"

En annan före detta anställd anser att Jonas Jönsson har svårt med kommunikationen med personalen.

– Jonas Jönsson bromsar alla som vill något i kommunen. Han svarar inte på mejl, han säger att han ska göra saker men sedan blir det inget av det. Frågor som han inte är intresserad av blir obesvarade.

Annons

– Han är väldigt anonym också. Hur ofta märks han utåt i debatten? Det gör han ju aldrig, förklarar den här personen.

Ytterligare en person, som har mejlat till Smålänningen, menar att Ljungby kommun är på väg åt helt fel håll på grund av kommunchefen Jonas Jönsson.

– Jonas brister visar sig tydligt i både kunskap om ledarskap med tanke på utskällningar och en total oförmåga att svara på mejl, skriver personen och fortsätter:

– Jonas Jönsson har dessutom infört ett politikerstyre där politiker går in och petar i verksamheten dagligen, det är också något som drabbar kommunen.

Politikerstyre

En annan, före detta anställd, menar att politikerna har fått mer att säga till om i kommunhuset sedan Roland Eiman ersattes av Jonas Jönsson som kommunchef.

Den här personen anser att kommunalråden Magnus Gunnarsson (M), Anne Karlsson (S) och Carina Bengtsson (C) vill ha det så.

– De tre politikerna gillar Jonas Jönsson. Han gör ju som de vill. Sådan var inte Roland Eiman, han markerade vad som var hans beslut och vad som var politikernas.

Personen beklagar att Roland Eiman var tvungen att sluta som kommunchef förra sommaren. Han blev då istället kommunchef i Älmhults kommun.

Eiman ville vara kvar

Smålänningens källa säger att Roland Eiman hade velat fortsätta som kommunchef i Ljungby, men att politikerna inte gav honom nytt förtroende.

– De undrade om Roland Eiman orkade med några år till som kommunchef. Han blev helt ställd, han är 62 år, enligt källan.

– Det är otroligt sorgligt att Ljungby inte har en kommunchef som driver kommunen framåt. Eiman var drivande och ställde alltid upp. När han var chef jobbade man tillsammans, nu sitter alla på sin egen kammare och jobbar.