Vi har i dagsläget 48 lag i de olika ettanserierna Norr, Östra, Västra och vår egen Södra serie vilket jag anser vara alldeles för många lag. Möjligheterna för de olika klubbarna är otroligt olika och man kan kallt konstatera att alla inte har samma förutsättningar för att hävda sig, vilket såklart gör att det drabbar det sportsliga som i slutändan slår till ekonomiskt. Visst är det charmigt att en småklubbsförening ibland kan välta någon av de större, men sett på tid så kommer det förmodligen visa sig i serietabellen och kanske till och med se likadant ut år efter år…

I Allsvenskan har vi i dagsläget 14 lag vilket i sig är en bra siffra, men sett till den geografiska spridningen så är det en serie som blir något ointressant vilket såklart visar sig i publiksiffrorna. Jag skulle vilja påstå att det inte var en kotte som brydde sig när Asplöven var i Ljungby för några år sedan, ingen vill se dem i Småland såvida man inte är född i Haparanda.

Jag vet också att intresset för min gamla klubb Rögle när man kom till exempelvis Örnsköldsvik och skulle möta Modo var obefintligt för att göra en jämförelse. Man pratar om att man ska dra in sponsorer till de olika lagen, men internt brukar lagen skämta om att man är den största sponsorn till de lokala resebolagen. Reskostnaderna är enorma i en serie som spänner över hela riket, i landets andra liga, och de flesta klubbarna lider något extremt mycket ekonomiskt av att spela med dessa resor i matcher som tenderar att dra alltför lite intresse till sig.

Smaka på Allsvenskan Södra och Allsvenskan Norra, en tanke som inte är ny, den har funnits och genomförts innan och jag tror det är dags att damma av den igen i takt med att antalet potenta hockeyettanlag som är rustade är fler.

Annons

Kortare resor (= kapade kostnader), fler matcher av derbykaraktär där det blir lättare att ta sig till en annan arena för att titta på och stötta sitt favoritlag. Det är också mycket lättare att hitta sina antagonister och piska upp härliga stämningar inför matcherna, något att kunna prata om på arbetsplatserna i de olika företagen och bland supporterklubbarna. Här följer ett höftat exempel på hur det skulle kunna sett ut:

Allsvenskan Norra:

AIK, Almtuna, Asplöven, Björklöven, Borlänge, Hudiksvall, Karlskoga, Kiruna, Modo, Mora, Piteå, Sundsvall, Timrå, Örnsköldsvik, Östersund

Allsvenskan Södra:

Halmstad, Huddinge, Kristianstad, Mariestad, Nybro, Oskarshamn, Pantern, Skövde, Södertälje, Tingsryd, Troja, Visby, Vita Hästen, Västervik, Västerås

15 lag i varje allsvenska ger 28 matcher i grundserien där de fem första går till Superallsvenskan efter jul med 10 lag totalt från södra och norra tillsammans i en 18 matchers serie. Superallsvenskan gör såklart upp om platserna till att få möta lagen som sladdar i SHL, kanske de två första platserna direkt? Eller via en playoffstege?

De övriga resterande gör upp i fortsättningsserierna som också innehåller 10 lag per serie. Där ska det göras upp om 1–2 playoff matcher (det är hockeyn bra på att konstruera…) samt nedflyttningsmatcher för plats 9–10.

Rent tekniskt kan man vrida och vända på serierna för att få optimalt med matcher som ska passa in, men i grundtanken tror jag att man måste göra något för att få fart på intresset ute i ladorna igen. Som det känns nu så är det alltför många matcher som drar alldeles för lite intresse till sig i en halvdassig både Hockeyetta, men även i en likadan allsvenska skulle jag vilja påstå.

/Pelle Svensson, coach