Musikriket är ett samarbete mellan olika kommuner i Kronoberg län och norra Skåne samt Musik i Syd. Tack vare att de jobbar tillsammans kan publiken på orter som normalt inte kan ta del av de stora artisterna ändå få njuta av deras musik. Ofta är det artister med världsrykte i sina genrer och ofta är det musik som normalt inte upplevs på det sätt som de framförs här. Så är också fallet med den här konserten, som kallas ”Från slott och koja”

Det är två spel- och instrumenttraditioner som möts. Ljudet från en cembalo och ljudet från en nyckelharpa vävs samman och kretsar runt mötet med det folkliga och från slottsmiljön.

Turné med von Otter

Annons

Just cembalon har oftast förknippats med slottsmiljön, nyckelharpan å sin sida är hämtad från den folkliga traditionen. Torbjörn Näsboms och Andreas Edlunds resa går från barockmusiken till folkmusiken. Två samhällsklasser möts – och inga hinder verkar finnas.

Nyckelharpisten Torbjörn Näsbom kommer från Uppland och fick redan som barn träffa storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström. Han utbildade sig till violinist vid bland annat Kungliga musikkonservatoriet i Bryssel och har varit anställd av symfoniorkestern vid Norrlandsoperan. Efter hand tog nyckelharpan över och blev hans huvudinstrument. Han har bland annat spelat med Sveriges radios Symfoniorkester och Drottningholms barockensemble samt turnerat såväl i Europa som i USA tillsammans med Ann-Sofie von Otter.

Tidig musik

Andreas Edlund började sin musikaliska karriär som klarinettist, men blev under studieåren i Göteborg intresserad av tidig musik och cembalon blev hans instrument. Han har en blandad repertoar och har spelat cembalo på flera barockoperor och han har dirigerat orkestrar. Fortfarande spelar han i bland klarinett, till exempel i världsmusikkonstellationer i olika sammanhang.

Nu får Ljungbys och Traryds konsertpublik lyssna på deras musik från slott och koja.

Sven-Inge Idofsson